Zupy na bazie wina

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 21-02-2018

Polewka winna z korzeniami należała przez wieki do wykwintnych zup śniadaniowych, preferowanych szczególnie przez kobiety.

Składniki:

  • 1/2 l czerwonego wytrawnego
    wina
  • 1/2 l wody
  • goździki, laska cynamonu
  • cytryna
  • cukier
  • słodka śmietanka

Przygotowanie: w garnku zagotowuj wino z wodą, 3 goździkami, kawałeczkiem cynamonu, kawałeczkiem cieniutko sparzonej i obranej skórki cytrynowej oraz 10 dkg cukru. Gotuj przez chwilę, przed podaniem dopraw 1/8 l słodkiej śmietanki.

 

Zupa winna z żółtkami

Składniki:

  • 1/2 l białego wytrawnego wina
  • 1/2 l wody
  • 4 żółtka
  • cukier

Przygotowanie: wino zagotowuj z wodą. Oddzielnie utrzyj żółtka z 10 dkg cukru i połącz z zupą, którą, nie gotując więcej, ubijaj przez chwilę, aby się spieniła.
Obie zupy winne możesz podawać w filiżankach z dodatkiem biszkoptów. [przypisy: szyny prądowe, kuchnie na wymiar bydgoszcz, restauracje katowice ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kuchnie na wymiar bydgoszcz restauracje katowice szyny prądowe