Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 24-01-2019
Polewka winna z korzeniami należała przez wieki do wykwintnych zup śniadaniowych, preferowanych szczególnie przez kobiety.
Składniki:
- 1/2 l czerwonego wytrawnego
wina - 1/2 l wody
- goździki, laska cynamonu
- cytryna
- cukier
- słodka śmietanka
Przygotowanie: w garnku zagotowuj wino z wodą, 3 goździkami, kawałeczkiem cynamonu, kawałeczkiem cieniutko sparzonej i obranej skórki cytrynowej oraz 10 dkg cukru. Gotuj przez chwilę, przed podaniem dopraw 1/8 l słodkiej śmietanki.
Zupa winna z żółtkami
Składniki:
- 1/2 l białego wytrawnego wina
- 1/2 l wody
- 4 żółtka
- cukier
Przygotowanie: wino zagotowuj z wodą. Oddzielnie utrzyj żółtka z 10 dkg cukru i połącz z zupą, którą, nie gotując więcej, ubijaj przez chwilę, aby się spieniła.
Obie zupy winne możesz podawać w filiżankach z dodatkiem biszkoptów. [przypisy: ryba w zalewie octowej, ryba po grecku magdy gessler, ryba w cieście naleśnikowym ]