Zupelnie odmienna technika pieczenia ryb wyksztalcila sie w kuchni staropolskiej

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 07-02-2018

Zupełnie odmienna technika pieczenia ryb wykształciła się w kuchni staropolskiej, gdzie ryby pieczono w piecach chlebowych, owijając je ścisło w pergamin lub liście chrzanu, przymocowane nićmi lnianymi, a następnie wszystko oklejano szczelnie przaśnym ciastem żytnim lub gliną. Ryba taka ma specyficzny smak i aromat. Współcześnie piecze się w podobny sposób ryby zawinięte w pergamin. Do grupy ryb pieczonych włączono także potrawy zapiekane. Zapiekać można zarówno ryby gotowane, jak i smażone, połączone często z różnymi dodatkami, jak warzywa, grzyby, makaron lub ziemniaki, i zalane sosami. Zamieszczone przepisy powinny zachęcić gospodynie do wypróbowania i wprowadzenia do asortymentu codziennych dań obiadowych lub kolacyjnych potraw z ryb pieczonych i zapiekanych. Są one bowiem łatwe w przyrządzaniu, mało pracochłonne i pozwalają na osiągnięcie doskonałych efektów smakowych. Podane niżej przepisy umożliwią Czytelnikom dokonanie wyboru i przeprowadzenie prób własnych uzdolnień kulinarnych. 1 kg ryb, 5 dag- masła, łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany, 2 kostki bulionowe, sól, pęczek zielonego kopru 1-1,5 kg ryby (1 sztuka), łyżka masła, pęczek włoszczyzny, sól, pieprz, szklanka rosołu. [hasła pokrewne: mała kuchnia, Kuchnia Polska, Kuchnie Gdańsk ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Kuchnia Polska Kuchnie Gdańsk mała kuchnia