Zając w śmietanie

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 21-06-2018

Składniki:

  • 1 zając
  • maślanka
  • jagody jałowca, pieprz mielony
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 15 dkg masła
  • 1 suszony grzybek
  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej i gęstej śmietany
  • mąka

Przygotowanie: z zająca zdejmij skórę, oczyść i marynuj 2 dni w codziennie zmienianej maślance. Następnie usuń ostrym nożem pokrywające mięso błony. Odłóż comber i uda, z wątroby, serca, płuc i ew.
żołądka możesz zrobić pasztet. Sprawionego zająca natrzyj drobno utłuczonymi jagodami jałowca i odrobiną 1/3 łyżeczki pieprzu. Pokryj go pokrojonymi w cieniutkie plasterki jarzynami i odłóż w
chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie jarzyny usuń, zająca posól, ułóż w brytfance i pokryj kawałeczkami świeżego masła. Do brytfanki możesz włożyć jeden suszony grzybek. Przykrytą
brytfankę włóż do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia, od czasu do czasu, zająca polewaj sosem własnym. Gdy mięso upiecze się, polej je śmietaną dokładnie rozmieszaną z łyżeczką mąki. Zając powinien podusić się w śmietanie 15 minut, aby sos nabrał pełni aromatu i odpowiedniej konsystencji. Zająca podziel na porcje, ułóż na półmisku i polej sosem.

[przypisy: szyny prądowe, szlifowanie za pomocą szlifierki elektrycznej, Wypożyczalnia busa 9 osobowego warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: szlifowanie za pomocą szlifierki elektrycznej szyny prądowe Wypożyczalnia busa 9 osobowego warszawa