Wszystkie te niezmiernie ważne dla przebiegu procesów życiowych dehydrogenazy zawierają w grupie prostetycznej ryboflawinę (zwiemy je ogólnie żółtymi fermentami oddechowymi

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 03-09-2018

Wszystkie te niezmiernie ważne dla przebiegu procesów życiowych dehydrogenazy zawierają w grupie prostetycznej ryboflawinę (zwiemy je ogólnie żółtymi fermentami oddechowymi, gdyż, jak wspomniano, ryboflawina ma barwę żółtą).
Witamina B2 nie może być syntetyzowana w ustroju ludzkim, dlatego konieczne jest podawanie jej w diecie.
Długotrwały brak Laktoflawiny zmniejsza żywotność zwierząt doświadczalnych oraz powoduje wczesne starzenie się.
Witamina ta potrzebna jest zwierzętom do wzrostu i zachowania zdrowia.
U człowieka brak ryboflawiny powoduje znamienne zmiany w kątach ust (cheiLosis), gdzie powstają pęknięcia śluzówki, wargi stają się nienormalnie czerwone.
Jako wczesny objaw awitaminozy B2 opisano wrastanie naczyń włosowatych do rogówki (Sydenstricker V.
P.
).
Z innych objawów opisano łatwe męczenie się wzroku, niewyraźne widzenie, bolesność i obrzmienie powiek, światłowstręt, zapalenie języka.
Warkany i Schvaffenberger wykazali, że z witamin największe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu ma ryboflawina.
Gdy podawano witaminę B1, B2, niacynę, kwas pantotenowy i picydoksynę, wszystkie zwierzęta były normalne, identyczne wyniki otrzymywano po podawaniu samej tylko witaminy B2.
W innych rozmaitych kombinacjach podawania zespołu witaminy B zawsze u pewnej liczby zwierząt występowały zaburzenia rozwojowe, jeśli w diecie brakowało ryboflawiny.
Jakkolwiek ryboflawina nie leczy pelagry, to jednak w pewnych przypadkach zmiany ustępują szybciej, jeżeli oprócz kwasu nikotynowego podaje się jednocześnie witaminę B2.
Wydaje się, że rozmaite objawy pelagry są rezultatem wielostronnych braków w pożywieniu i że istnieją związki pomiędzy witaminą B1, B2, kwasem nikotynowym i pirydoksyną.
Badania biochemiczne ostatnich lat wykazały, że witamina B1, B2 i kwas nikotynowy grają ważną rolę, w procesach oksydoredukcyjnych w żyjących tkankach.
Zaburzenie tych podstawowych reakcji wiedzie do zakłócenia przemiany materii w tkankach.
Ryboflawina nie jest toksyczna dla człowieka nawet w dużych dawkach (10-20 g dziennie – Hogan A.
G.
).
Źródłami witaminy B2 są: mleko, jaja, wątroba, zielone części roślin, szpinak, drożdże.
Umiarkowaną jej ilość zawiera mięso.
Duże ilości zawiera wątroba i nerki.
Dla dzieci najlepszym źródłem tej witaminy jest mleko.
Pasteryzacja nie niszczy zbytnio zawartości witaminy B2 w mleku, szkodliwie natomiast działa na nie dłuższe wystawienie na światło słoneczne.
Niżej wymienione produkty w 100 g zawierają następującą ilość ryboflawiny: mięsień sercowy (wołu, wieprza, jagnięcia) 650 m.
g, nerka 2100 m.
g, wątroba 3000 m.
g, jaja 350 m.
g, mleko świeże 532 m.
g, żółtko jaj 156 m.
g, ozór wołowy 270 m.
g, mięso cielęce 250 m.
g, suszone śliwki 125 m.
g, szpinak 250 m.
g, kalafior 125 m.
g, seler 100 m.
g (według Pattee)
[przypisy: ryba w cieście piwnym, ryba po japońsku, ryba z ikrą kołobrzeg ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po japońsku ryba w cieście piwnym ryba z ikrą kołobrzeg