WITAMINY B12 i B14

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

1944.
WITAMINY B12 i B14 W kwietniu 1948 Rickes i współpracownicy wyodrębnili z wątroby krystaliczny związek nazwany witaminą B12.
Budowa tego związku nie jest ostatecznie wyjaśniona, w skład jego wchodzi azot (około 13%), fosfor, kobalt (około 4 % – stąd czerwona barwa witaminy B12) oraz rozmaite aminokwasy.
Jak stwierdził Rickes, bakterie wytwarzające streptomycynę (Streptomyces griseus) syntetyzują również witaminę B12.
Związek ten okazał się niesłychanie czynny biologteznie i znalazł szerokie zastosowanie w leczeniu niedokrwistości Biermera, w której nie tylko wpływa na zmiany w krwi, ale usuwa również zmiany nerwowe, w przeciwieństwie do kwasu foliowego.
Spiess np.
, który badał wpływ kwasu foliowego na chorobę Biermera, stwierdził, że spośród 30 chorych leczonych kwasem foliowym aż u 28 w ciągu 2 lat rozwinęły się powikłania nerwowe.
W r.
1948 West doniósł o pomyślnych wynikach leczenia choroby Biermera witaminą B12, lek podawano domięśniowo.
Dawką czynną jest już 10-20 mego.
Skuteczność witaminy B12 w chorobie Biermera potwierdziły też doniesienia Castlea, Spiessa i innych.
Dalsze badania wykryły jeszcze jeden związek, który w ogromnych rozcieńczeniach pobudza do wzrostu budowę komórek szpiku.
Czynnik ten nazwano witaminą B14.
Prawdopodobnie związek ten jest spokrewniony z ksantopteryną i może z niej powstawać w ustroju.
Interesujące jest przypuszczenie, że witamina B12 i B14 współdziałając pobudzają szpik do tworzenia krwinek.
Witamina B14 wytwarza się w ustroju, B12 jest dostarczana w pokarmach.
Oczywiście, ten niezwykle ciekawy rozdział chemii fizjologicznej nie jest jeszcze zakończony.
Badania lat ostatnich podkreślają znaczenie zespołu witaminy B dla bakterii, zwierząt i człowieka.
Interesujący jest fakt, że zwierzęta przeżuwające mogą przez dłuższy czas utrzymać się przy życiu będąc na diecie o niskiej zawartości witamin.
Dzieje się to dzięki temu, że u wielu zwierząt przeżuwających flora jelitowa ma zdolność syntetyzowania rozmaitych witamin.
Już w roku 1885 Ludwik Pasteur na jednym z posiedzeń Francuskiej Akademii Nauk wygłosił pogląd, że zwierzęta nie mogą rozwijać się normalnie, jeśli ich przewód pokarmowy nie zawiera flory jelitowej, która pozostaje w symbiozie z ustrojem zwierzęcia.
W pierwszym żołądku przeżuwających (rumen), np.
krowy, spotykamy bakterie, które wytwarzają składniki zespołu witaminy B.
Badania wykazały, że zawartość rumen jest bogatsza w witaminę B2, witaminę B6, kwas pantotenowy, nikotynowy, biotynę i witaminę K niż podawane krowie pożywienie.
Zwierzę to jest także uniezależnione od dostarczania witaminy B z zewnątrz
[hasła pokrewne: ryba po grecku kcal, ryba w zalewie octowej, ryba z ikrą kołobrzeg ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku kcal ryba w zalewie octowej ryba z ikrą kołobrzeg