Wiadomo ogólnie, że spożywanie słodyczy tłumi apetyt

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-08-2018

Wiadomo ogólnie, że spożywanie słodyczy tłumi apetyt.
Dlatego nie należy dzieciom podawać słodyczy między posiłkami, a słodkie dania podajemy na koniec.
Czynnościowy stan ośrodka pokarmowego znajduje się w zależności od wpływów ekstero- i interoceptywnych, od stanu nasycenia organizmu substancjami odżywczymi oraz od czynności układu hormonalnego.
Wzajemne oddziaływanie tych czynników ustala różną pobudliwość ośrodka pokarmowego, powodując wystąpienie apetytu, głodu, lub przeciwnie spadku łaknienia i poczucie sytości.
Jak podkreśla Pawłow (j.
w.
Wykład IV) apetyt jest pierwszym i najpotężniejszym bodźcem dla nerwów wydzielniczych żołądka.
Jest tym czynnikiem, który powoduje wydzielanie się soku żołądkowego o dużej sile trawiącej, co umożliwia dokładne strawienie i przyswojenie pokarmu.
Dlatego Pawłow pisze: Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że normalnym i pożytecznym jedzeniem jest jedzenie z apetytem, jedzenie z przyjemnością (j.
w.
Wykład VIII).
PRAGNIENIE Żucie polega na rozdrobnieniu pokarmów stałych, które w ten sposób są bardziej dostępne działaniu soków trawiennych.
Zwłaszcza dokładnie muszą być żute pokarmy roślinne.
Zęby trzonowe są silniej rozwinięte u zwierząt trawożernych, gdyż większość materiału odżywczego roślinnego ma, otoczkę (komórki roślinne, ziarna).
Do żucia służą zęby, które pozwalają dokładnie wyczuć stopień oporności, jaki stawiają pokarmy stałe, a ośrodkowy układ nerwowy może odpowiednio dawkować energię skurczu mięśniowego.
W czasie żucia szczęka dolna podnosi się i obniża na przemian, istnieją też ruchy boczne, ograniczone u ludzi, a bardzo rozległe u zwierząt przeżuwających.
Badania nad ruchami szczęki dolnej u ludzi wykazują, że żucie jest u nich typu mieszanego, pośrednie między ruchami u zwierząt mięsożernych i trawożernych.
Wpływa na to mieszany charakter pożywienia.
Ruch warg, policzków, języka wspomagają akt żucia.
Porażenie tych mięśni utrudnia rozdrabnianie pokarmów.
Wydaje się, że pragnienie jest uczuciem miejscowym, polegającym na zjawisku wysychania błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Według teorii Cannona (1918), uczucie pragnienia zależy od wysychania błon śluzowych jamy ust, i gardła, a wysychanie to stoi w związku ze zmniejszeniem się wydzielania śliny.
Notowano pojawienie się uczucia pragnienia, gdy wydzielanie śliny z 14 ml w ciągu 5 minut spadało do 11 mI.
Pragnienie, zwiększało się, jeśli wydzielanie śliny obniżało się do 6-7 ml.
Istnieje, więc ścisły związek pomiędzy zmniejszeniem się wypływu śliny i uczuciem pragnienia
[przypisy: Choroba Perthesa, przesycanie aluminium, kołki sprężyste ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Choroba Perthesa kołki sprężyste przesycanie aluminium