Wegorz zapiekany z jarzynami

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 03-09-2018

Węgorz zapiekany z jarzynami . 1 kg węgorza, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler), 2 cebule, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki utartego sera, 1 szklanka białego wytrawnego wina, żółtko, cytryna, pół pęczka naci pietruszki, sól. Węgorza dokładnie umyć, zawiesić za głowę na gwoździu nadciąć skórę dookoła głowy i ostrożnie ją ściągnąć, nadcinając usunąć wnętrzności. Oczyszczoną rybę pokrajać na dzwonka. Obrane i opłukane warzywa pokrajać, zalać osoloną wodą, ugotować do miękkości. Do, wrzątku włożyć na chwilę dzwonka węgorza, gdy wywar zagotuje się powtórnie, wyjąć rybę łyżką cedzakową i ułożyć na ogniotrwałym półmisku. Jarzyny przetrzeć przez sito, wymieszać z wywarem. Stopić masło, rozetrzeć z mąką. Rozprowadzić przecierem, zagotować, wymieszać z żółtkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki. Przygotowanym sosem zalać węgo rza, posypać utartym serem, upiec w piekarniku. Gdy ryba miękka wyjąć, obłożyć ziemniakami z wody. Udekorować półmisek. Podawać z surówkami. [więcej w: ryba z rodziny karpiowatych, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba o spłaszczonym ciele ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o spłaszczonym ciele ryba z ikrą kołobrzeg ryba z rodziny karpiowatych