W ten sposób gruczoły ślinowe chronią organizm Przed odwodnieniem

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

W ten sposób gruczoły ślinowe chronią organizm Przed odwodnieniem.
Jeśli zawartość wody zmniejsza się, gruczołom ślinowym zaczyna jej brakować, co upośledza ich czynność.
Równocześnie błony śluzowe zaczynają wysychać i zjawia się uczucie pragnienia.
Uczucie pragnienia spowodowane przez strach tłumaczy się również zahamowaniem wydzielania śliny.
Atropina, która znosi wydzielanie ślinianek, sprowadza uczucie suchości w jamie ust i pragnienie, chociaż organizm wcale nie jest wtedy zubożały w wodę.
Do zaspokojenia pragnienia w takim przypadku wystarcza zwykle zapędzlewanie jamy ustnej i gardła roztworem kokainy.
Niekiedy jednak, np.
w moczówce prostej, zabieg ten nie skutkuje.
WYDZIELANIE ŚLINY Ślina jest wydzielana nie tylko przez właściwe gruczoły ślinowe, tj.
ślinianki przyuszne, podszczękowe i podjęzykowe, ale także przez małe gruczoły rozsiane w błonie śluzowej jamy ustnej na wewnętrznej powierzchni policzków, na dolnej powierzchni języka i sklepieniu podniebienia.
Wydzielanie śliny jest stałe, ale o nieregularnym natężeniu.
Najważniejszym składnikiem śliny jest amylolityczny enzym zwany ptialiną.
Zapoczątkowuje on proces trawienia weglowodanów.
Nie wszystkie zwierzęta mają w ślinie ptialinę, np.
nie ma jej pies.
Natomiast ślina szczura obfituje w ten enzym.
Ślina zawiera też ślady ciał azotowych, jak mocznik, kwas moczowy.
Odczyn śliny jest lekko kwaśny (pH 6,3-6,9).
Ślina pochodząca ze ślinianki przyusznej jest płynna, jasna, przejrzysta i nie zawiera mucyny.
Gruczoł ten istnieje tylko u zwierząt, których uzębienie służy do rozcierania pokarmów.
Ptaki i ssaki żyjące w wodach nie mają ślinianek przyusznych.
Ślina pochodząca ze ślinianek podszczękowych jest opalizująca, lepka, bogata w mucynę.
Ślina ze ślinianek podjęzykowych ma podobne właściwości, jest jeszcze bardziej gęsta i bogata w składniki stałe i wraz ze śliną z gruczołu podszczękowego zlepia części kęsa pokarmowego, ułatwia mu ślizganie się po grzbiecie języka i przejście przez cieśń gardła.
Gruczoł ślinowy przyuszny otrzymuje włókna wydzielnicze z nauriculotemporalis i nerwu językowo-gardłowego.
Podrażnienie nerwu językowo gardłowego w jamie czaszki lub nerwu Jacobsona pobudza wydzielanie ślinianki przyusznej, usunięcie zwoju usznego znosi wydzielanie.
Ślinianka podszczękowa jest unerwiona przez nerw językowy.
Jeśli po przecięciu nerwu powyżej jego wejścia do gruczołu pobudzimy jego koniec obwodowy, to ślina wycieka obficie przez przewód Whartona.
Nerw językowy otrzymuje włókna wydzielnicze od nerwu VII czaszkowego.
Podrażnienie nerwu VII pobudza wydzielanie ślinianki podszczękowej
[więcej w: ryba po grecku magdy gessler, ryba o zapachu ogórka, ryba w cieście piwnym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o zapachu ogórka ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście piwnym