W rybach stwierdzono mniejsze ilości tej witaminy, przeciętnie 9-35 m.g w 1 g produktu

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 03-06-2018

W rybach stwierdzono mniejsze ilości tej witaminy, przeciętnie 9-35 m.
g w 1 g produktu.
Owoce i jarzyny są stosunkowo ubogie w niacynę (1-17 m.
g w 1 g), nieco jej więcej zawiera kukurydza, płatki owsiane i ryż – 10 do 15 m.
g, owies i pszenica zawierają aż 45-70 mg – większość kwasu nikotynowego zawarta jest tu w otoczce ziarna.
Mleko zawiera tylko 0,8 mg w ml, ale mimo to jest dobrym środkiem leczniczym w pelagrze.
Pewne doświadczenia zdają się wskazywać, że tryptofan jest prowitaminą kwasu nikotynowego w ustroju; może to tłumaczyć przeciw pelagryczne działanie mleka.
Mleko wpływa też korzystnie na jelitową syntezę kwasu nikotynowego (A.
Leitner).
Niezwykle dokładnie badano niacynę w pracowniach i klinikach radzieckich.
Ogłoszono też bardzo wiele prac.
W r.
1948 Gamelina zbadała wpływ kwasu nikotynowego na układ sercowo-naczyniowy, Nesterow i Winogradow podali spostrzeżenia nad leczeniem kwasem nikotynowym niedomogi wieńcowej, a Starostienko opracował leczenie ostrego zapalenia miąższu wątrobowego.
Bukin dowiódł, że kwas nikotynowy ułatwia wyzyskanie białka, i to nie tylko białka kukurydzy, ale także żyta, owsa i prosa.
Im mniej pełnowartościowe jest białko, tym więcej trzeba podać niacyny, aby mogło być ono wyzyskane przez organizm.
Równocześnie Bukin dowiódł, że istnieją ścisłe związki między białkami i witaminami.
W braku białka witaminy (zwłaszcza B1 i niacyna) nie mogą ujawnić swej czynności kofermentacyjnej.
Nieraz też podawanie samych witamin nie usuwa niedoboru witamin, gdyż równoczesny niedobór białkowy uszkadza układ enzymatyczny, w skład, którego wchodzą ciała białkowe.
Do podobnych wniosków doszli Kapłan, Gejter i niektórzy inni badacze.
Również intensywne badania prowadzono nad niacyną w Instytucie Żywienia Leczniczego w Moskwie (prace Tichomirowa, Kapłana, Jefremowa).
Badacze ci stwierdzili, że podczas leczenia pelagry niacyną w dawkach 100-200 mg dziennie wydalanie amidu kwasu nikotynowego w moczu dochodziło do 26 mg.
Spostrzeżenia te przemawiają przeciw celowości bardzo dużych dawek kwasu nikotynowego w leczeniu pelagry (500-1000 mg zalecają niektórzy autorzy amerykańscy, jak np.
Spiess i jego współpracownicy).
Po podaniu kwasu nikotynowego występują objawy uboczne, jak rozszerzenie naczyń obwodowych (zwłaszcza twarzy i szyi), czasem swędzenie skóry.
Odczyn ten jest przejściowy i utrzymuje się zwykle około 15 min.
Amid kwasu nikotynowego nie powoduje tych ubocznych odczynów, a w Ieczeniu pelagry ma tę samą wartość, co kwas nikotynowy.
Z tego względu w leczeniu pelagry powinniśmy używać raczej amidu kwasu nikotynowego
[przypisy: sterowniki plc, Szafy Warszawa – Szafy Wrocław – Szafy Gdańsk, kuchnia styl skandynawski ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kuchnia styl skandynawski sterowniki plc Szafy Warszawa - Szafy Wrocław - Szafy Gdańsk