W doświadczeniach na zwierzętach stwierdzono

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

W doświadczeniach na zwierzętach stwierdzono, że wskutek zubożenia ustroju w witaminę C obniża się zdolność do przemiany glukozy i syntezy hormonów kory nadnerczy, wzmaga się zużytkowanie wapnia, obniża zawartość enzymów w tkankach oraz odporność na działanie toksyn (błonica).
Najbardziej jaskrawym obrazem klinicznym niedoboru witaminy C jest gnilec.
Są to zaburzenia odżywcze wywołane przez długotrwały brak witaminy C w pożywieniu.
Gnilec pojawia się u człowieka nie od razu, ale dopiero po 2-4 miesiącach zupełnego braku witaminy C w pokarmach.
W doświadczeniach na ochotnikach Lund i Crandon w r.
1941 przekonali się, że pierwsze objawy gnilca zaczęły występować dopiero po 134 dniach, podczas gdy poziom witaminy C w surowicy krwi spadł do zera już przed 93 dniami.
Gnilec spotykano dawniej najczęściej u marynarzy, żołnierzy i jeńców.
Pierwszy opis tej choroby pochodzi od Jonvilla, który opisał gnilec u krzyżowców (wiek XIII).
Vasco da Gama w czasie swej podróży dokoła Przylądka Dobrej Nadziei stracił na gnilec 100 ludzi spośród załogi liczącej 160 marynarzy (rok 1497).
W 1564 Ronsseus opisał, jak marynarze leczą się z gnilca za pomocą cytryn i pomarańcz.
W roku 1754 Józef Lind, oficer marynarki angielskiej, pierwszy wypowiedział zdanie, że gnilec nie jest chorobą zakaźną, ale zależy od braków w odżywianiu.
Lind ogłosił Treatise on the Scurvy, gdzie zaleca wprowadzenie soku pomarańcz do odżywiania marynarzy.
Gnilec był też znany żeglarzom i podróżnikom rosyjskim.
Kiedy w roku 1136 okręty pod dowództwem D.
Łaptiewa i A.
Czirikowa zostały unieruchomione przez lody, wśród zimujących marynarzy wybuchł gnilec, który zwalczono pijąc odwar z igliwia sosnowego.
W roku 1803 rosyjski żeglarz Kruzensztern pouczał ludność Kamczatki, aby używała przeciw gnilcowi nastojów z rozmaitych dziko rosnących owoców i roślin.
Kliniczne opisy gnilca pochodzące z tych czasów niewiele różnią się od naszych.
Daleko częściej niż gnilec występują stany miernego niedoboru (zwłaszcza na wiosnę).
Jeśli komórki ustroju są nasycone witaminą C, ustrój wydala ją z moczem.
Wydalana ilość zależy od tego, ile witaminy C ustrój spożywa około 25 mg dla dzieci i 50 mg dla starszych dzieci i dorosłych, 60-100 mg w czasie ciąży i karmienia – to dawki konieczne do zaspokojenia potrzeb przemiany materii w organizmie człowieka.
Gdy podaż zmniejsza się poniżej tego minimum, to rezerwy witaminy C w ustroju zaczynają się opróżniać.
Wydalanie w moczu witaminy C ustaje, jeśli rezerwy tkankowe wyczerpią się.
Istnieje wiele metod oznaczenia stężenia witaminy C VI płynach ustrojowych
[podobne: ryba po grecku fit, ryba na tarlisku, ryba z rodziny dorszowatych ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba na tarlisku ryba po grecku fit ryba z rodziny dorszowatych