Umiar to podstawa

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 25-09-2018

Każdy wie, że jedzenie to niezwykle ważny element w życiu każdego człowieka. Jeśli jadamy jedzenie kaloryczne to wiadomo, że z czasem nabawimy się nadwagi lub co gorsze otyłości. Jadając samo chude mięso też nie będziemy zdrowi, ponieważ zabraknie nam wielu witamin. Pokarm powinien być jak najbardziej zróżnicowany, dużo warzyw i owoców, błonnik i mięso. Bardzo ważne są też proporcje, jeśli jadamy ogromne ilości mięsa, a mało warzyw to i tak szkodzimy zdrowiu, bo nie zachowujemy odpowiednich proporcji. Wielkim problemem jest stołowanie się w restauracjach i barach. Należy zwracać uwagę co dokładnie jest w menu, dowiedzieć się czy produkty są na pewno świeże i czy jest to kuchnia domowa czy tak zwane śmieciowe jedzenie. Duże restauracje przygotowujące obiady dla pracowników np. firm budowlanych pozwalają sobie na pewne odstępstwa od powszechnych norm, szkodząc tym samym ich zdrowiu i narażając na poważne choroby serca. Niejednokrotnie w niewielkich barach jesteśmy w stanie zamówić jedzenie o wiele zdrowsze, przygotowane ze świeżych produktów i z dużo mniejszą ilością złych kalorii. Rodzaje kuchni są różne, jedne bary oferują dania meksykańskie, potrawy typowo hiszpańskie, a inne staropolską, bardzo bogatą w kalorie kuchnię. Jedzenie z umiarem, nawet tych niezdrowych rzeczy nie jest tak szkodliwe jak opychanie się hamburgerami, to one powodują, że niszczymy sobie żołądek, wątrobę i nerki. Nikt nie jest idealny, wszyscy przecież potrzebujemy chwili zapomnienia, pełnego luzu. Wtedy sięgając po mocniejszą żywność wystarczy pamiętać, że trzeba to nadrobić jedzeniem w restauracjach podających potrawy z warzyw, a do tego wystarczy jeszcze odrobina ruchu i wszystko jest ok. Nie wszystkie bary czy restauracje podają niezdrowe jedzenie, także nie wszystkie podają wyłącznie zdrowe, ale zachowując pewne proporcje nie wpływamy bardzo negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Wybierając jadłodajnię, wystarczy kierować się możliwością zamówienia niskokalorycznego pożywienia i owoców na deser. [hasła pokrewne: ryba z parowaru, ryba na tarlisku, ryba po grecku przepis tradycyjny ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba na tarlisku ryba po grecku przepis tradycyjny ryba z parowaru