Szczupak z winem i pieczarkami

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 11-02-2018

Szczupak z winem i pieczarkami . Szczupaka umyć, ogolić lub oskrobać łuski, usunąć wnętrzności, odciąć głowę, ogon i płetwy. Umyć ponownie, oddzielić filety od ości, posolić i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić i pokrajać w paseczki. Wysmarować masłem szeroki płaski rondel, ułożyć na dnie filety szczupaka i posypać pieczarkami. Wlać wino i dusić na małym ogniu. Z pozostałego masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dolać śmietankę i wlać sos do rondla ze szczupakiem. Dusić jeszcze przez 10 min. Gdy ryba będzie miękka, zaciągnąć sos żółtkiem, doprawić solą, cukrem i cytryną. Podawać z francuskimi kluskami lub z ziemniakami puree oraz z zieloną sałatą zaprawioną oliwą i cytryną. Szczupak, karp lub sandacz po litewsku Oczyszczoną i umytą rybę pokrajać na dzwonka, lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilkanaście minut. Następnie stopić w rondlu ły żkę masła, ułożyć porcje ryby, posypać przyprawami (pieprz, goździki, imbir), lekko podlać wodą. Przykryć rondel, postawić na małym ogniu i dusić pod przykryciem, najlepiej na płytce azbestowej. Gdy ryba będzie miękka, dolać wino, dodać resztę masła i nadal dusić pod przykryciem przez kilka minut. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, udekorować. Podawać z ziemniakami z wody i z zieloną sałatą lub mizerią. [patrz też: nowoczesne meble kuchenne, mała kuchnia, wyposażenie stajni ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: mała kuchnia nowoczesne meble kuchenne wyposażenie stajni