Szczupak lub karp po staropolsku

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 10-02-2018

Szczupak lub karp po staropolsku . 1 kg ryby, włoszczyzna, łyżka masła, łyżka rodzynków, łyżka posiekanych słodkich migdałów, cytryna, łyżka mąki, 1/3 szklanki cukier, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego. Rybę umyć, oczyścić z łusek, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności, odciąć płetwy, głowę i ogon, umyć. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik. Włożyć do dużego rondla, dodać tłuszcz czerwonego wina, sól, i ziele angielskie, posolić. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając wodą. Gdy nieco zmiękną, włożyć rybę razem z oczyszczoną głową i dusić dalej na małym ogniu. Gdy ryba będzie miękka, wyjąć, lekko przestudzić i oddzielić mięso od ości. Warzywa oprószyć mąką, zagotować. Dodać umyte uprzednio rodzynki i sparzone, poszatkowane migdały, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Do warzyw włożyć kawałki ryby, jeszcze lekko poddusić i dolać wino. Podgrzać, nie do puszczając do zagotowania. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami oraz z zieloną sałatą lub cykorią. [przypisy: sterowniki plc, szyny prądowe, restauracja Wieliczka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja Wieliczka sterowniki plc szyny prądowe