Synteza witamin odbywa się nie tylko u krowy

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-06-2018

Synteza witamin odbywa się nie tylko u krowy.
Liczni badacze wykazali składniki zespołu witaminy B w wydalinach ptaków i zwierząt ssących.
B.
lactis aeroqenes, B.
faecalis alcaligenes mogą wytwarzać biotynę, ryboflawinę, kwas nikotynowy i tiaminę (Burkholder i McVeigh 1942).
Jak wykazały badania Dama i Glavina w r.
1941, pałeczka okrężnicy wytwarza witaminę K.
Nielsen, Shull i Petersen wykryli, że biotyna może powstawać w jelicie szczura, a Woolley zaobserwował powstawanie inozytolu w jelicie myszy.
Ciekawe są spostrzeżenia nad wpływem sulfonamidów na florę jelitową, przy czym czasem powstają objawy niedoboru.
Wskutek niszczenia flory jelitowej przez sulfonamidy obserwowano objawy niedoboru: biotyny (Daft 1942), inozytolu (Nielsen i Black 1944), witaminy E (Daft, Sebrell 1943), kwasu pantotenowego (West 1943).
Stwierdzono też, że ryboflawina i kwas nikotynowy mogą być syntetyzowane w jelicie człowieka.
Wykazanie bakteryjnej syntezy kwasu fukotynowego w jelicie tłumaczy nam w pewnym stopniu paradoksalny wpływ leczniczy, jaki wywiera na pelagrę mleko, chociaż samo zawiera mało kwasu nikotynowego.
Chorobę tę pogarsza natomiast podawanie kukurydzy.
Zjawiska te można wytłumaczyć wpływem tych pokarmów na florę jelitową i wewnętrzną syntezę kwasu nikotynowego.
Dawniej sądzono, że witaminy zawsze muszą być dostarczane ustrojom zwierzęcym z zewnątrz.
Natomiast ostatnie prace wskazują, że synteza witamin w jelicie odgrywa pewną rolę w gospodarce witaminowej ustroju zwierzęcego.
DROŻDŻE W leczeniu niedoborów wywołanych brakiem witamin zespołu B bardzo duże znaczenie mają drożdże.
Lecznicze właściwości drożdży już były znane starożytnym Egipcjanom, używał ich do leczenia Hipokrates, znane też były Pliniuszowi Starszemu.
W ostatnich dziesięcioleciach lecznicze właściwości drożdży stają się coraz jaśniejsze.
Drożdże zawierają wiele ciał niezbędnych dla życia i rozwoju organizmu.
Rozróżniamy drożdże prasowane, czyli piekarskie, oraz drożdże apteczne.
Te ostatnie zawierają 50 % białka, 25 % węglowodanów, 35 % tłuszczów, 4 % lecytyn, 2 % steryn i około 6 % ciał mineralnych.
Białka drożdży zawierają albuminy, globuliny, nukleoproteidy, fosforo-proteidy, a także glutation, trój peptyd złożony z cystyny, glikokolu i kwasu glutaminowego.
W drożdżach znajduje się też kwas adenilowy, obniżający ciśnienie krwi.
Ze steryn naj ważniejsza jest ergosteryna.
Z witamin spotykamy witaminę A, B1, B2 i B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy.
Drożdże naświetlane Są bogatym źródłem witaminy D.
W świeżych drożdżach spotykamy też witaminę C
[więcej w: szlifowanie za pomocą szlifierki elektrycznej, meble do kuchni na zamówienie poznań, Szafy Warszawa – Szafy Wrocław – Szafy Gdańsk ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: meble do kuchni na zamówienie poznań Szafy Warszawa - Szafy Wrocław - Szafy Gdańsk szlifowanie za pomocą szlifierki elektrycznej