Stosowanie witaminy B1 daje często pomyślne wyniki lecznicze

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 04-06-2018

Stosowanie witaminy B1 daje często pomyślne wyniki lecznicze, należy jednak podkreślić, że dawki używane w lecznictwie są zbyt duże i przewyższają zdolności organizmu do zużytkowania, a nawet magazynowania witaminy B.
W wielu przypadkach można osiągnąć lepsze wyniki za pomocą zespołu witamin B.
Niedobór tego zespołu obniża odporność organizmu ludzkiego na zakażenie, obniża natężenie procesów oksydoredukcyjnych i wytwarzanie niektórych przeciwciał.
RYBOFLAWINA (WITAMINA B2) Z badań Hogana i Huntera w roku 1928 dowiedzieliśmy się, że witamina B jest złożona z wielu składników, z których jeden jest fluoryzującym barwnikiem.
Już od roku 1879 wiedziano, że fluoryzujący żółtozielony barwnik jest zawarty w mleku.
Barwnikiem tym jest ryboflawina, czyli witamina B2.
Ryboflawina ma barwę pomarańczowożółtą, rozpuszcza się w wodzie dosyć słabo (około mg w 100 ml), podobnie w alkoholu, nie rozpuszcza się w chloroformie, eterze d.
acetonie.
Jest stosunkowo wytrzymała na ogrzewanie, natomiast rozkłada się łatwo w środowisku zasadowym.
Ten zielono fluoryzujący barwnik jest szeroko rozpowszechniony w roślinach i tkankach zwierzęcych.
Najbogatszymi źródłami witaminy B2 są drożdże i wątroba, ale dostateczne Ilości znajdujemy również w mleku, w ziarnach pszenicy i szpinaku.
Ryboflawinę otrzymano najpierw w czystej krystalicznej postaci z mleka (stąd pierwotna nazwa laktoflawina).
Dziś możemy także otrzymać laktoflawinę syntetycznie.
Bardzo ważny jest fakt, że ester kwasu fosforowego ryboflawiny połączony ze specjalnym białkiem stanowi grupę prostetyczną żółtego fermentu oddechowego Warburga.
Zaczyn ten znajduje się prawdopodobnie we wszystkich żywych komórkach ustroju i odgrywa zasadniczą rolę w oddychaniu komórkowym.
W żółtym fermencie Warburga ryboflawina jest połączona z białkiem za pośrednictwem kwasu fosforowego.
Żółty ferment oddechowy został wyosobniony z drożdży przez Warburga i Christiana w r.
1937.
Związek ten stwierdzono ponadto w jajach, roślinach, wątrobie, nerkach, sercu i mięśniach szkieletowych.
Żółty enzym ma szczególną zdolność do utleniania się i następczej redukcji, tj.
do oddawania i pobierania wodoru.
Wodór jest pobierany ze spalonego metabolitu i za pośrednictwem enzymów przekazywany aż do cząsteczkowego tlenu, z którym tworzy H202, rozkładaną działaniem specjalnego mechanizmu na wodę i tlen cząsteczkowy.
W roku 1938 biochemicy odkryli jeszcze inne enzymy zawierające związki, flawinowe.
Biorą one udział w utlenianiu tak ważnych związków, jak kwas fumarowy, sukciriowy, ksantyny.
Diaforaza – flawoproteid jest dwunukleotydem adenino-flawinowym, reduktoza cytochromowa redukuje cytochrom C
[przypisy: polskie ubranka dla dzieci Grodzisk Mazowiecki, szyny prądowe, szlifowanie za pomocą szlifierki elektrycznej ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: polskie ubranka dla dzieci Grodzisk Mazowiecki szlifowanie za pomocą szlifierki elektrycznej szyny prądowe