Sos jałowcowy

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 19-09-2018

Sos jałowcowy ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Podaje się go do pieczeni z dziczyzny, do pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do podawanych na gorąco pasztetów.

Składniki:

  • resztki dziczyzny (2 łyżki)
  • 5 dkg wędzonki
  • 1 cebula
  • ususzone jagody jałowca
  • pół marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 szklanka rosołu
  • masło
  • mąka
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 cytryna

Przygotowanie: drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę oraz cebulę, 1 łyżkę ususzonych jagód jałowca, drobno posiekaną marchew oraz seler podduś chwilę w rondelku. Gdy jarzyny zaczną się rumienić, dodaj rosół i gotuj na małym ogniu godzinę, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.   Przygotuj zasmażkę z 3 dkg masła i 3 dkg mąki, dodaj jarzyny z jałowcem, zagotuj i przetrzyj przez
sitko. Dodaj do sosu wino, posól do smaku i jeśli sos będzie za ostry, dopraw do smaku sokiem cytrynowym.

*** Do sosu można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego, który ożywi jego smak.

[więcej w: ryba po grecku przepis ewy wachowicz, ryba z rodziny dorszowatych, ryba w cieście piwnym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba w cieście piwnym ryba z rodziny dorszowatych