Sarett stwierdził

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Sarett stwierdził, że lumiflawiria w pewnych warunkach ma właściwości antagonistyczne w stosunku do witaminy B2.
Wykryto również antywitaminę biotyny.
Jest nią awidyn, związek zawarty w białku jaja kurzego.
Cząsteczka awidyny łącząc się z cząsteczką biotyny tworzy związek nierozpadający się w czasie trawienia.
Denaturacja białka jaj przez ogrzewanie niszczy zdolność awidyny do łączenia się z biotyną.
Antagonistą inozytolu jest gammeksan.
Związek ten ma działanie owadobójcze.
Działa, jako antywitamina pozbawiając owady inozytolu.
Wykazano, że kwas-pantotenowy da również antagonistę.
Jest cim kwas topianowy zawierający zamiast grupy karboksylowej grupę sulfonową.
Kwas glikoaskorbinowy jest antagonistą witainihy C i powoduje u szczurów i myszy obraz podobny do gnilca.
Antagonistą witaminy K jest dikurnarol.
Gammeksan Innym interesującym spostrzeżeniem jest antywitaminowe działanie pewnych związków używanych w lecznictwie, na przykład związki sulfonamidowe działają antagonistycznie w stosunku do kwasu paraaminobenzoesowego.
Podawanie dużych dawek salicylatów lub aspiryny działa antagonistycznie w stosunku do witaminy K i może spowodować skłonność do krwawień.
W ostatnich latach otrzymano również antagonistów kwasu foliowego, jak kwas metylfoliowy, kwas paraaminobenzoesowy, kwas 4-aminopteroglutaminowy i pteroasparaginewy (Trufanow).
Kwas metylfoliowy działa antagonistycznie również i w stosunku do hormonów płciowych (zwłaszcza stilbestrolu).
Niektóre antywitaminy K są używane do leczenia białaczek.
Wykazano również istnienie antywitamin E.
Badacz radziecki Kudrigszow ustalił, że zjełczałe tłuszcze, jak również wysokocząsteczkowe ketony dodawane do pożywienia ciężarnych samic szczurów wywoływały u nich typowe objawy awitaminozy E.
Podobne objawy wywołuje i alfa-tokoferolchinon.
Na mechanizm powstawania niektórych hipowitaminoz pewne światło rzucają spostrzeżenia różnych autorów.
Sydenstricker w r.
1940 spostrzegł, że u chorych na pelagrę, leczonych kwasem nikotynowym występowały objawy niedoboru witaminy B1 i B2.
Chorzy Nielsena (1939) zapadli na pelagrę w czasie leczenia witaminą B12.
Bickei i Meulengracht widzieli pelagrę w przebiegu leczenia ryboflawiną.
Richards (1945) trzymał szczury na diecie ubogiej w witaminę B6, dodanie do pożywienia witaminy E wywoływało objawy niedoboru witaminy B6.
Te i inne spostrzeżenia nasuwają przypuszczenie, że skryta hipowitaminoza może się ujawnić po podaniu dużych dawek innej witaminy.
Objawy zależą zapewne od dysproporcji witamin.
Nadmierna podaż jednej witaminy wywołuje wzmożone zapotrzebowanie i zużytkowanie innej witaminy znajdującej się w tym czasie w organizmie w niewielkiej ilości
[więcej w: ryba po grecku fit, ryba po japońsku, ryba w cieście naleśnikowym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku fit ryba po japońsku ryba w cieście naleśnikowym