Sandacz pieczony

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 05-02-2018

Sandacz pieczony . 1 kg ryby, 5 dag masła, pół łyżki mąki, szklanka białego wytrawnego wina, 3/4 szklanki śmietany, cytryna, sól. Rybę umyć, oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Opłukać, lekko osuszyć w czystej ściereczce i natrzeć solą. Po kilku minutach ułożyć na brytfannie lub w naczyniu ze szkła ognioodpornego, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec przez 30-40 min., skrapiając stopionym masłem i sosem z wina, śmietany oraz soku z cytryny. Gdy ryba zmięknie i zacznie z wierzchu pękać, odlać sos z brytfanny do rondla, zagęścić go mąką rozprowadzoną łyżką zimnej wody i zagotować. Przed podaniem podzielić rybę na porcje, ułożyć na półmisku, polać sosem i przybrać półmisek zieloną sałatą lub nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem ugotowanym na sypko i z zieloną sałatą. 1 kg ryby, pół szklanki białego wytrawnego wina, łyżka masła, 2 bułki (kajzerki), 1 5 dag świeżych grzybów (np. pieczarki), 2 sardele, pół pęczka naci pietruszki, 2 jaja, 5 dag migdałów lub pistacji, sól 1-1,5 kg ryby, 25 dag drobnych ryb, 4 pieczarki, bułka (kajzerka), pół szklanki śmietany, 5 dag słoniny, pół pęczka naci pietruszki, 2 żółtka, 5 dag masła, cytryna, ćwierć szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz [podobne: restauracja katowice, restauracja puławy, restauracja Wieliczka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja puławy restauracja Wieliczka