Sandacz lub szczupak po francusku

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 08-08-2018

Sandacz lub szczupak po francusku . Umytego i oczyszczonego sandacza lub szczupaka podzielić na porcje, lekko oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki bardzo dokładnie umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w paski. W płaskim rondlu stopić masło, ułożyć na dnie porcje ryby i posypać pieczarkami, skropić lekko wodą, przykryć rondel, dusić na małym ogniu. Gdy ryba zmięknie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, a po zagotowaniu odstawić z ognia. Zaciągnąć żółtkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, w końcu dolać wino. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek i posypać posiekaną nacią pietruszki, ozdobić listkami sałaty. Podawać z francuskimi kluskami lub ziemniakami z wody oraz z zieloną sałatą podprawioną oliwą, solą i sokiem z cytryny. Szczupak z cytryną Oczyszczoną i umytą rybę pokrajać w poprzeczne paski (ok. 2 cm). Skropić sokiem z cytryny, posmarować ze wszystkich stron oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz., po czym powtórnie posmarować oliwą. Sardele wymoczyć, oczyścić, pokrajać w kawałki. Układać w niskim, płaskim rondlu (na przemian) kawałki sardeli i szczupaka, oprószyć solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową, dodać masło, skropić wodą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 min. Wyłożyć rybę ostrożnie na półmisek, aby się nie rozpadła, obłożyć zielonym groszkiem i ziemniakami z wody, najlepiej młodymi. Podawać z surówką z czerwonej kapusty. [hasła pokrewne: gablota ogłoszeniowa, transkrypcje nagrań, Choroba Perthesa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Choroba Perthesa gablota ogłoszeniowa transkrypcje nagrań