Sandacz lub szczupak nadziewany

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 05-09-2018

Sandacz lub szczupak nadziewany . Sandacza i drobne rybki opłukać, oskrobać łuski, sprawić. Z większej ryby wykrajać oczy, skrzela i płetwy. Drobne rybki odgłowić, odciąć płetwy, umyć, usunąć ości, mięso posiekać razem z namoczoną i odciśniętą bułką, słoniną i dokładnie umytymi pieczarkami. Otrzymaną masę wymieszać z żółtkami i posiekaną nacią pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzieniem napełnić rybę, zaszyć lub spiąć patyczkami, ułożyć na brytfannie. Grzbiet posmarować obficie masłem, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ryba zrumieni się, podlewać winem wymieszanym z sokiem z cytryny. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku (przekładać za pomocą łopatek), ozdabiając pokrajanymi jajami ugotowanymi na twardo, grzybkami, czerwoną papryką i sałatą. Podawać z sałatą (z oliwą i cytryną), pieczonymi ziemniakami oraz z sosem napoleońskim na winie. 1 kg ryby, 2 łyżki masła, 10 dag pieczarek, szklanka wytrawnego białego wina, sól, pół pęczka naci pietruszki, 1 kg ryby, 2 łyżki oliwy, sól, cytryna, pół pęczka naci pietruszki 1 kg ryby (młoda sztuka), łyżka masła, cytryna, sól, pół szklanki śmietany [przypisy: ryba z parowaru, ryba w cieście naleśnikowym, ryba po japońsku ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po japońsku ryba w cieście naleśnikowym ryba z parowaru