Sandacz lub losos pieczony w winie

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 05-09-2018

Sandacz lub łosoś pieczony w winie . Rybę opłukać, oskrobać lub ogolić łuski, sprawić, umyć, osączyć. Suto posmarować masłem i ułożyć na brytfannie. Oczyszczone i umyte pieczarki drobno posiekać, posypać nimi rybę. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 200°C. Gdy ryba się zrumieni, oprószyć solą i piec dalej, podlewając od czasu do czasu winem. Gotową rybę przełożyć na półmisek, obsypać posiekaną nacią pietruszki, polać sosem, który powstał w czasie pieczenia. Obłożyć wydrążonymi, ugotowanymi ziemniakami i zielonym groszkiem. Podawać z ostrym zimnym sosem i z sałatką z czerwonej kapusty lub papryki. Sandacz lub łosoś z rusztu Rybę umyć, sprawić, powtórnie umyć, pokrajać na dzwonka (łososia najczęściej kupuje się pokrajanego na kawałki), skropić oliwą, i ułożyć na ruszcie piekarnika z wmontowanym grillem lub na siatce ułożonej nad rozżarzonym węglem drzewnym. Opiec po obu stronach, oprószyć solą. Gotową rybę wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną nacią pietruszki, obłożyć pokrajaną w cząstki cytryną. Podawać na gorąco z ziemniakami gotowanymi, frytkami, sałatami i zimnym sosem tatarskim, lub na zimno z innymi ostrymi sosami. [hasła pokrewne: ryba po grecku przepis tradycyjny, ryba na tarlisku, ryba po grecku fit ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba na tarlisku ryba po grecku fit ryba po grecku przepis tradycyjny