Ryba po tatarsku

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 07-09-2018

Ryba po tatarsku . Rybę opłukać, ogolić lub oskrobać łuski, sprawić, odciąć płetwy i głowę, umyć. Obrane cebule opłukać, drobno posiekać. Przygotowaną rybę pokrajać w cienkie (ok. 3 cm) dzwonka. Układać w rondlu warstwami cebulę i rybę. Każdą warstwę oprószyć solą i szczyptą cukru. Dodać masło, skropić wodą. Udusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Odstawić, skropić sokiem z cytryny, dodać śmietanę i ewentualnie kapary. Podgrzać. Wyłożyć na półmisek. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Ryby pieczone i zapiekane Pieczenie ryb jest w kuchni polskiej mało znaną techniką kulinarną na południu Europy jest natomiast bardzo popularne. Piecze się tam ryby w następujący sposób perforowaną blaszaną wanienkę ustawioną na postumencie napełnia się rozżarzonym węglem z drzew liściastych. Oczyszczoną i osoloną rybę (najczęściej w całości) układa się na ruszcie i odpowiednio manipulując żarem i rusztem, opieka się rybę, smarując ją równomiernie oliwą wymieszaną z odpowiednimi przyprawami smakowymi. Całe to urządzenie mieści się najczęściej na otwartym powietrzu. [więcej w: ryba po cygańsku, ryba z kolcami, ryba w cieście naleśnikowym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po cygańsku ryba w cieście naleśnikowym ryba z kolcami