Równocześnie kość gnykowa i krtań podnoszą się

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-08-2018

Równocześnie kość gnykowa i krtań podnoszą się, język naciska na nagłośnie i wejście do krtani zamyka się.
W ten sposób drogi oddechowe zostają zasłonięte i pokarm nie może się do nich przedostać.
Płyn przechodzi przez przełyk w ciągu 0,5-1,5 sek.
, ciała stałe w ciągu 6-7 sek.
U psa, który wzdłuż całego przełyku ma jedynie mięśnie poprzecznie prążkowane, pokarm przechodzi do żołądka szybko (około 3 sek.
).
Połykanie jest aktem odruchowym.
Jest to odruch bardzo złożony, bierze w nim udział znaczna ilość mięśni.
Pokarm przechodzi przez przełyk wskutek czynnych ruchów mięśniówki przełyku.
Można przełykać pokarmy zwisając głową na dół, pokarm, więc przechodzi wtedy do żołądka wbrew sile ciężkości.
Przechodzenie pokarmu z przełyku do żołądka jest kontrolowane przez zwieracz wpustu.
Znajduje się on w stanie pewnego napięcia, które zmniejsza się w czasie połykania.
Po przełknięciu kilku kęsów napięcie zwieracza staje się coraz mniejsze, aż w końcu staje się on zupełnie luźny.
Doświadczenia Bruckea i Sterna przemawiają za tym, że nerw błędny zawiera włókna hamujące skurcz zwieracza, podczas gdy podrażnienie włókien ze splotu słonecznego wywołuje skurcz wpustu.
TRAWIENIE W ŻOŁĄDKU W starożytności porównywano trawienie w żołądku z gotowaniem, które doprowadza do rozpuszczenia się pokarmów.
Arystoteles twierdził, że zmiany, którym ulega pokarm w żołądku, powoduj ą powstanie tzw.
chylus dochodzącego do serca.
Także i Hipokrates uważał, że pokarmy ulegają zmianom w żołądku pod wpływem ciepła.
Stąd wypłynęło przypuszczenie, że żołądek jest miejscem wytwarzania ciepła w organizmie.
Galen wie już, że dzięki działaniu odźwiernika z żołądka do jelit dostają się tylko pokarmy rozpuszczone.
Znano już też w starożytności otwory gruczołowe w śluzówce żołądka.
Filozof van Hetmont (1577-1644) przypuszczał, że trawienie polega na zjawisku fermentacji.
Także Sylvius (1614-1672) wykładał w Leyden, że trawienie żołądkowe polega na fermentacji.
Filozof i matematyk Descartes (1596-1650) oraz anatom Willis (1621-1675) spostrzegł, że wymiociny są kwaśne, i pierwsi wyrazili przypuszczenie, że trawienie w żołądku odbywa się pod wpływem jakiegoś silnego kwasu.
Pierwsze doświadczenia nad sokiem żołądkowym wykonał Reaumur (1683-1753) na ptaku (kania).
Uczony ten spostrzegł, że pewne pokarmy, jak np.
mięso, ulegają strawieniu, podczas gdy ziarna zboża pozostawały niezmienione.
Obserwacje te były kontynuowane przez Lazzaro Spallanzaniego (1729-1799), który dawał do połknięcia zwierzętom kawałki gąbki na sznurku
[patrz też: blachodachówka gontopodobna, Choroba Perthesa, hurtownia portfeli ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówka gontopodobna Choroba Perthesa hurtownia portfeli