Przedawkowaniu zapobiega równoczesne podawanie witaminy A

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Przedawkowaniu zapobiega równoczesne podawanie witaminy A.
Meunier i Hinglais donieśli, że nad miernie wysokie dawki witaminy K opóźniaj ą krzepnienie krwi.
Możliwość przedawkowania witamin zmusza do stosowania ich pod pewną kontrolą.
Wszystkie związki, nawet pożyteczne dla organizmu, mogą stać się toksyczne, jeśli są podane w dawce niefizjologicznej.
Witaminy nie stanowią wyjątku w tej ogólnej regule.
Najlepszym sposobem witaminoterapii jest odpowiednia dieta.
W pożywieniu zawartość witamin nie jest nadmierna, a ponadto znajdują się tam one w odpowiednich fizjologicznych proporcjach.
ANTYWITAMINY W ostatnich latach bardzo wielkie zainteresowanie wzbudziło odkrycie tzw.
antywitamin.
Ustalono, że niektóre związki chemiczne pokrewne witaminom mogą działać antagonistycznie.
Obecnie znamy wiele takich związków, mogą one inaktywować witaminę lub powodować jej rozpad, tworzyć nieodwracalne połączenia lub działać antagonistycznie.
Najczęściej mechanizm działania antywitamin polega na wyłączeniu witamin z odpowiedniego układu enzymatycznego przez antywitaminę o podobnej budowie chemicznej, ale bez właściwości chemicznych i biologicznych wypartej witaminy.
Zajmując miejsce witaminy związki te tworzą nie czynny zespół enzymatyczny, co musi wpływać na czynności ustroju.
Od wielu lat zauważono związek pomiędzy spożywaniem kukurydzy a pelagrą.
Istnieje przypuszczenie, że kukurydza zawiera antywitaminę niacyny.
Istnienie takiego czynnika miał wykazać Woolley w r.
1946.
Być może, jest to kwas indolooctowy.
W warunkach pracownianych stwierdzono, że kwas pirydyno-sulfonowy jest antagonistą niacyny.
Podobnie wprowadzanie myszom po 2 mg dziennie 3-acetylowąnego kwasu nikotynowego powoduje u nich typowe objawy pelagry ustępujące po podaniu niacyny lub jej amidu.
Ciekawy jest fakt, że u myszy na diecie bez niacyny pelagra nie występuje.
Podawanie surowych ryb (zwłaszcza karpi) lisom i innym zwierzętom powoduje u nich objawy niedoboru witaminy B12.
Przekonano się, że związkiem, który niszczy w tych przypadkach witaminę B1 rozbijając ją na część pirymidynową i tiazolową, jest tiaminaza.
Tiaminazę zawierają też ostrygi.
Spożycie 12 ostryg niszczy około 50 % witaminy B12 zawartej w zwykłej racji pokarmowej.
Jeszcze silniejsze działanie występuje w 100 g ostryg rozkłada w ciągu 20 min.
aż 8 gramów witaminy B12.
Ponieważ ogrzewanie niszczy tiaminazę, czynnik ten nie ma znaczenia w odżywianiu ludzi.
Freed i Haag wykazali, że czynnik skierowany przeciw witaminie Bi istnieje również w pewnych gatunkach paproci.
Światło unieczynnia witaminę B2.
Powstaje wówczas lumiflgwina w roztworze zasadowym, a lumichrom w środowisku obojętnym lub kwaśnym
[więcej w: ryba w cieście piwnym, ryba o zapachu ogórka, ryba w zalewie octowej ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o zapachu ogórka ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej