Potrawy z ryb slodkowodnych

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 06-09-2018

Potrawy z ryb słodkowodnych . Karasie zapiekane w śmietanie Karasie umyć, oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć głowy, płetwy i ogony. Dokładnie umyć i oprószyć solą, po czym szybko zrumienić na maśle na złoty kolor. Koper umyć, drobno posiekać. Usmażone karasie ułożyć w naczyniu ognioodpornym lub na brytfannie i posypać posiekanym koprem. Kostki bulionu rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, wlać do rondelka, dolać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować sos i polać nim przygotowane karasie. Wstawić do gorącego piekarnika na 10-15 min. Dla nadania ostrzejszego smaku można przed podaniem posypać ryby łyżką utartego sera. Karp lub lin pieczony Rybę opłukać, oskrobać łuski (lina przed skrobaniem sparzyć wrzącą wodą), sprawić, odciąć płetwy, usunąć oczy i skrzela, umyć, oprószyć pieprzem. Tak przygotowaną rybę ułożyć na brytfannie grzbietem do góry i nadziać oczyszczonymi, pokrajanymi, lekko posolonymi warz ywami. Powierzchnię ryby oprószyć solą i posmarować masłem. Wstawić do gorącego piekarnika, Gdy ryba się zrumieni, podlać rosołem i dopiec na wolnym ogniu. Gotową rybę ostrożnie przełożyć na półmisek, udekorować. Podawać z pieczonymi ziemniakami i z zieloną sałatą można oddzielnie w sosjerce podawać sos koperkowy lub włoski. Tak przyrządzony karp lub lin nadaje się również do podania na zimno, z sosem francuskim lub chrzanowym. [więcej w: ryba w zalewie octowej, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba o zapachu ogórka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o zapachu ogórka ryba w zalewie octowej ryba z ikrą kołobrzeg