Poniżej podajemy zawartość kwasu pantotenowego (według Jukesa) w 1 g suchej substancji

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 02-06-2018

Poniżej podajemy zawartość kwasu pantotenowego (według Jukesa) w 1 g suchej substancji: drożdże 200 m.
g, wątroba 180 m.
g, jaja.
108 m.
g, ziemniaki 28 m.
g, mleko 35 m.
g, pomidory, 20 m.
g, marchew 13 m.
g, ryż 10 m.
g, szpinak 10 m.
g, cebula 10 m.
g, kukurydza 8 m.
g, pomarańcza 7 m.
g.
Są to cyfry przeciętne, gdyż, jak wykazują badania, zawartość kwasu pantotenowego może się dość znacznie wahać w rozmaitych próbkach tego samego produktu żywnościowego.
Jak wynika z przytoczonych wyżej danych kwas pantotenowy jest zawarty w bardzo wielu pokarmach i dlatego na ogół nie spotyka się objawów jego niedoboru.
Zwykłe dobowe wydalanie z moczem wynosi przeciętnie około 3,5 mg.
Kwas pantotenowy jest związkiem mało toksycznym – człowiekowi dorosłemu można podać jednorazowo bez obawy dawkę 100 mg.
Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłego wynosi 10-12 mg.
Wydaje się, że zapotrzebowanie na kwas pantotenowy u dzieci jest większe niż u dorosłych.
BIOTYNA (WITAMINA H) Biotyna była już od dawna znana, jako związek konieczny do wzrostu wielu gatunków bakterii i drożdży.
Działa, jako bodziec wzrostowy, zwiększa oddychanie i procesy fermentaczne w wielu drobnoustrojach.
Biotyna łączy się chemicznie ze związkiem zwanym awidyną zawartym w znacznych ilościach w białkach jaj.
Połączenie to jest bardzo trwałe i można je rozbić jedynie za pomocą silnej hydrolizy.
U szczurów, których dieta zawiera dużo surowego białka jaj, rozwija się zapalenie skóry i łojotok.
Jeśli białko to będziemy uprzednio dostatecznie długo ogrzewać, zmiany skórne nie wystąpią.
Dalsze badania wykazały, że białka jaj zawiera dwa ciała: witaminę H, – czyli biotynę, która zapobiega wyptąpieniu łotoku i zapaleniu skóry u szczurów lub leczy te zmiany, jeśli już wystąpiły, i awidynę, która łączy się z witaminą H i powstrzymuje jej działanie.
Ogrzewanie niszczy awidynę i gotowane jajka nie zawierają już tej substancji w postaci czynnej.
Biotyna jest związana z białkiem (wątroba, nerki, jaja, drożdże) i uwalnia się z tych pokarmów w czasie trawienia białka.
Dlatego drożdże są stosowane do leczenia stanów łojotokowych skóry.
Biotyna znajduje się także w mleku, pomidorach, marchwi.
W roku 1941 Vigneaud, Hofmann, Melville wyosobnili biotynę z wyciągu wątroby.
W roku zaś 1942 wyodrębniono krystaliczną postać awidyny.
Jest to ciepłochwiejne białko, które inaktywuje biotynę tworząc z nią nierozpuszczalny związek.
Syntezę biotyny opisano w roku 1944 (Harris, Anderson, Willsan).
W roku 1942 Sydenstricker, Signal, Briggs dokonali badań na ochotnikach w celu ustalenia, objawów braku biotyny w organizmie ludzkim
[podobne: Szafy Warszawa – Szafy Wrocław – Szafy Gdańsk, wyposażenie stajni, awaryjne otwieranie zamków we Warszawie ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: awaryjne otwieranie zamków we Warszawie Szafy Warszawa - Szafy Wrocław - Szafy Gdańsk wyposażenie stajni