Po śródczaszkowym przecięciu nerwu VII w jego części obwodowej następuje zwyrodnienie włókien dochodzących aż do ślinianki podszczękowej

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Po śródczaszkowym przecięciu nerwu VII w jego części obwodowej następuje zwyrodnienie włókien dochodzących aż do ślinianki podszczękowej.
Ferment śliny, ptialina (nazwa nadana przez sławnego chemika szwedzkiego J.
Berzeliusa, od ptyaion = ślina), zapoczątkowuje w jamie ustnej trawienie węglowodanów.
Ptialina zamienia skrobię na maltozę, działanie jej jednak wkrótce ustaje w kwaśnym soku żołądkowym.
Ślina w jamie ustnej jest mieszaniną soków wydzielanych przez rozmaite gruczoły ślinowe.
Mieszanina ta ma przeciętnie następujący skład: 98,5-99 % wody i 1-1,5 % ciał organicznych i nieorganicznych stałych, do których należy mucyna, odgrywająca dużą rolę w połykaniu pokarmów.
Ślinianka przyuszna wydziela ślinę bez mucyny, podjęzykowa bardzo bogatą w mucynę, podszczękowa – zawierającą niewielką ilość mucyny.
Ilość i jakość wydzielanej śliny zależą, od jakości pokarmu.
Suche pożywienie powoduje wydzielenie dużej ilości śliny.
Na przykład więcej śliny wydziela się po, podaniu sucharów niż, po podaniu chleba, podobnie jak po podaniu proszku mięsnego i mięsa.
U człowieka ślina wydziela się stale, nawet bez bodźców wydzielniczych, a jedynie wydzielanie to nasila się mniej lub bardziej po przyjęciu pokarmu.
Przeciętnie człowiek wydziela na dobę 1000-1500 mI śliny.
TWORZENIE SIĘ KĘSA POKARMOWEGO, POŁYKANIE Tworzenia się kęsa pokarmowego jest wynikiem działania mięśni języka, warg i policzków skojarzonego z aktem żucia i wydzielaniem śliny.
Najważniejszą rolę gra tu język, głównie dzięki jego ruchom pokarm zostaje zmieszany ze śliną i tworzy ciastowatą masę.
Przecięcie n.
hypoglossus, nerwu ruchowego języka lub n.
lingualis, nerwu czuciowego, bardzo utrudnia tworzenie kęsa.
Utworzony kęs zostaje połknięty; akt ten dzielimy na trzy okresy: przesuwania się pokarmów w jamie ust, w gardle i w przełyku.
Główną rolę grają tu mięśnie gardła, zamknięcie głośni, skurcze przełyku.
Pierwszy okres połykania jest aktem zależnym o od naszej woli.
Kęs powleczony śliną zostaje przesunięty do gardła wskutek przyciskania, się języka do podniebienia.
Mięśnie gardła ulegają wtedy rozluźnieniu.
W czasie trzeciego okresu aktu połykania kęs przechodzi przez przełyk i zwieracz wpustu do żołądka.
Górna część przełyku ma mięśnie poprzecznie prążkowane, zdolne do szybkich skurczów, 1/3 część dolna zawiera tylko mięśnie gładkie, część środkowa ma mięśniówkę mieszaną.
Gdy kęs drażni zakończenia nerwowe, następuje skurcz mięśni, unoszący podniebienie miękkie, które zamykają wówczas połączenie jamy ustnej z nosem
[podobne: ryba po grecku przepis ewy wachowicz, ryba po grecku fit, ryba po grecku przepis tradycyjny ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku fit ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba po grecku przepis tradycyjny