Pieczony bażant

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 19-02-2018

Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze mięso mają samice bażanta.Ptak powinien być odpowiednio skruszały, należy go więc po upolowaniu powiesić w chłodnym miejscu na 6 dni. Po tym
czasie ptaka należy oskubać, wypatroszyć, obmyć i osuszyć czystą ściereczką.

Składniki:

  • oczyszczony bażant
  • masło
  • 1 cytryna
  • suszone jagody jałowca
  • cieniutkie płatki słoniny

Przygotowanie: wątrobę oraz serce posiekaj na miazgę i utrzyj z masłem (5 dkg) oraz łyżeczką soku z cytryny na krem. Dopraw do smaku solą oraz 5-cioma drobno utłuczonych w moździerzu jagodami jałowca. Kremem równomiernie pokryj wnętrze bażanta. Mięso natrzyj solą, owiń w płatki słoniny i ułóż w brytfance na roztopionym maśle (1 łyżka), piecz w piekarniku. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia usuń słoninę. Powstały w brytfance sos rozcieńcz 2 łyżkami rosołu, chwilę gotuj i gorącym polej ułożonego na ogrzanym półmisku, podzielonego na 4 części bażanta. Do mięsa pasuje konfitura z czerwonych borówek. [więcej w: restauracja katowice, restauracja puławy, restauracja olsztyn ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja olsztyn restauracja puławy