Pieczeń wieprzowa

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 18-09-2018

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg chudej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • suszone jagody jałowca, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, goździki, liść laurowy
  • 3 cebule
  • 6 dkg smalcu
  • mąka
  • marmolada głogowa (powidła lub marmolada wiśniowa)
  • 1,5 szklanki rosołu

Przygotowanie: wieprzowinę zalej w dużym garnku wrzącą marynatą przyrządzoną z wina,
soku wyciśniętego z cytryny, 2o lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziarn pieprzu, 10 ziarn ziela angielskiego, 2 goździków i 1 liścia laurowego. Wszystkie składniki zagotuj. Mięso obłóż 2 cebulami pokrojonymi w talarki i polej marynatą. Odłóż na 4 dni w chłodne miejsce, dwa razy dziennie obracając mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso natrzyj solą i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę. Po tym czasie obsmaż mięso na rumiano na silnie rozgrzanym smalcu i wstaw do piekarnika, powoli dopiekając w średniej temperaturze. Od czasu do czasu polewaj mięso własnym sosem. Po półgodzinie dodaj 1 pokrojoną w talarki cebulę. Gdy mięso zmięknie, sos w brytfance oprósz łyżeczką mąki i wlej marynatę z
mięsa, przecedzoną przez sitko. Dodaj 1 łyżkę marmolady głogowej i rosół, gotuj na małym ogniu 10 minut. Mięso pokrój na plastry i polej sosem. Do pieczeni pasuje kasza gryczana wypiekana na-sypko i czerwone buraczki. [podobne: ryba po grecku przepis ewy wachowicz, ryba z rodziny dorszowatych, ryba w cieście piwnym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba w cieście piwnym ryba z rodziny dorszowatych