Opierają się one na: miareczkowaniu wzorcowym roztworem 2-6 dwuchlorofenolo-indofenolu

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-06-2018

Opierają się one na: miareczkowaniu wzorcowym roztworem 2-6 dwuchlorofenolo-indofenolu, kwas askorbinowy zmienia niebieskie zabarwienie płynu na bezbarwne lub bladoróżowe.
Krew bada się metodą Farmera i Abta, mocz – metodą Harrisa lub van Eckelena.
Wydaje się, że u normalnych dorosłych osób stężenie kwasu askorbinowego w osoczu wynosi 0,7-0,8 mg%.
W gnilcu stwierdzano poziomy poniżej 4 mg %, ale czasem nawet od 0-0,16 mg % (Ingall).
Wykazano też, że u kobiet po 28 tygodniu ciąży stężenie witaminy C jest niskie, natomiast krew z pępowiny zawiera witaminy C 3 razy tyle, co krew matki.
Witamina C należy do tzw.
substancji progowych.
Przesącza się przez kłębuszki nerek i ulega wchłanianiu w kanalikach.
Poziom wydalania zależy od poziomu witaminy C w osoczu, intensywności filtracji w kłębuszkach, stopnia wchłaniania zwrotnego w kanalikach.
Kanaliki nerkowe mogą wchłonąć w ciągu minuty najwyżej około 2,16 mg, nadmiar witaminy C przechodzi do moczu.
Leczenie gnilca polega na podawaniu dużych dawek witaminy C.
Witamina C łatwo się rozkłada, długotrwałe gotowanie, pieczenie czy smażenie niszczy ją, miedź lub soda przyspieszają jej utlenianie, przechodzi ona także do wody podczas gotowania.
Pasteryzacja niszczy zawartość witaminy C w mleku do połowy, marchew gotowana przez 15 minut traci 44 % witaminy C, zielony groszek – nawet 55 %.
W 100 ml mleka pobranego wprost od krowy znajdujemy zwykle 2-2,5 mg witaminy C.
Mleko kobiece zawiera więcej witaminy C niż mleko krowie.
Normy radzieckie przewidują dla dzieci do lat 6 – 30-35 mg, od 7 do 14 i więcej lat – 50 mg, dla ludzi dorosłych – 50, 75 i 100 mg, zależnie od rodzaju pracy, dla kobiet w drugiej połowie ciąży – 75 mg, dla karmiących matek – 100 mg.
Z badań autorów polskich należy wymienić pracę Szczygłowej i Siczkówny które wykazały, że stosunkowo dużo witaminy C zawierają porzeczki i agrest, a zwłaszcza porzeczki czarne.
Według oznaczeń autorek porzeczki białe zawierają 35-63,3 mg%, czerwone 26-56 mg %, a czarne 140,8-258 mg % witaminy C.
Także podczas zabiegów związanych z przetwórstwem najmniej witaminy C traciły czarne porzeczki.
Bogatym źródłem witaminy C; jak wykazały badania Szczygłowej, Łuczakowa i Siczkówny, są owoce róży (Żyw.
Zbior.
, 4/1951), Rosa canina 375-540.
Rosa gaLLica 350-8.
00 i Rosa rugosa 721 mg % witaminy C (według Szczygłowej).
Badania autorów radzieckich wskazują, że niesłychanie bogatym źródłem witaminy C są rośliny dziko rosnące.
Owoce głogu zawierają do 4,75% witaminy C (Bukin).
Stacja Biologiczna Wszechzw.
Inst.
Witaminowego w Woroncowie krzyżując odległe gatunki głogu uzyskała wiele odmian zawierających 15 000-27 000 mg witaminy C w 100 g suchego miękiszu
[więcej w: meble do kuchni na zamówienie poznań, polskie ubranka dla dzieci Grodzisk Mazowiecki, roczne rozliczenie podatku warszawa wesoła ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: meble do kuchni na zamówienie poznań polskie ubranka dla dzieci Grodzisk Mazowiecki roczne rozliczenie podatku warszawa wesoła