Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 05-09-2019
Obserwuje się dodatnie działanie kefiru, jako środka zapobiegawczego i leczniczego w przypadkach skłonności do zaburzeń jelitowych i żołądkowych. Zawarty w tym napoju kwas mlekowy hamuje, bowiem rozwój bakterii chorobotwórczych i zapobiega procesom gnilnym w jelitach. Zależnie od stopnia dojrzałości kefir może być słaby (jednodniowy), średni (dwudniowy) i mocny (trzydniowy). Kefir jednodniowy działa lekko przeczyszczająco i zalecany jest zwłaszcza dla osób ze skłonnością do zaparcia. Trzydniowy ma właściwości zapierające i bywa stosowany w przewlekłych nieżytach jelit. Działanie kefiru dwudniowego, jest obojętne. Jogurt jest rodzajem zsiadłego mleka, w którym fermentacja przebiega pod wpływem specjalnego zaczynu jogurtowego. Gotowane mleko poddaje się działaniu zaczynu w podwyższonej temperaturze (ok. 43°C). Jogurt otrzymuje się z mleka zagęszczonego. Napoju tego nie przygotowuje się w domu produkują go jedynie zakłady mleczarskie. Jogurt jest dobrym, lekkostrawnym napojem odżywczym. W żywieniu dietetycznym stosuje się jogurt przy zaparciach typu atonicznego, przy chorobach jelit, wątroby, miażdżycy, cukrzycy. [patrz też: ryba z rodziny dorszowatych, , ]