Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 16-01-2019
Niezmiernie ważną sprawą jest również sposób podania. Codzienne podawanie soku lub mleka w tym samym naczyniu nie zachęca chorego do picia. Zarówno urozmaicenie asortymentu napojów (choćby wprowadzenie minimalnych różnic smakowych), jak też różnorodny sposób podania odgrywają wielką rolę. Te pozornie drobne sprawy mają niejednokrotnie zasadniczy wpływ na należyte przyswojenie pokarmu. Przy omawianiu asortymentu napojów podawanych osobom chorym nie można pominąć naparów ziołowych. Niektóre napary lub wywary z ziół podaje się, jako napój, inne mają znaczenie lecznicze. Dlatego i w tym przypadku chorzy powinni zasięgać porady lekarza. Dotyczy to specjalnych mieszanek ziół leczniczych o silnych właściwościach terapeutycznych. Takie zioła, jak rumianek, bratki, kwiat lipowy i suszone owoce jagodowe lub mięta można stosować dowolnie, traktując je jako napoje gaszące pragnienie. Duże znaczenie dietetyczne ma mleko, zwłaszcza podawane pod post acią kefiru. Kefir tzw. dietetyczny przygotowuje się najczęściej z mleka odtłuszczonego. [więcej w: , ryba z rodziny karpiowatych, ]