Niepokój ruchowy jest dowodem podrażnienia ośrodka pokarmowego

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Niepokój ruchowy jest dowodem podrażnienia ośrodka pokarmowego, którego część widocznie znajduje się poza półkulami mózgu.
W korze mózgowej przedstawicielami ośrodka pokarmowego są między innymi analizatory zmysłu smaku.
Przy podrażnieniu ośrodka pokarmowego człowiek odczuwa apetyt lub głód, hamowanie przejawia się natomiast w postaci spadku łaknienia i pojawieniu się uczucia sytości.
Pobudzenie i hamowanie ośrodka pokarmowego odbywa się w drodze odruchowo-nerwowej i humoralnej.
Pobudzenie odruchowe idzie ze strony różnych receptorów organizmu.
Wiadomo, ze do jedzenia siada się nieraz bez apetytu, ale zjawia się on po pierwszych kęsach (apetyt rośnie w miarę jedzenia).
Dochodzi w tych razach do pobudzenia ośrodka pokarmowego przez obwodowe bodźce odruchowe.
Na powstawanie uczucia głodu wpływa m.
in.
brak wypełnienia żołądka.
Gdy pusty żołądek wypełnimy nawet niejadalnymi produktami, to uczucie głodu zmniejsza się.
Uczucie nasycenia powstaje także wskutek wzrostu ciśnienia w żołądku, zależnego od wpływu jedzonego pokarmu i skurczu tonicznego ścian żołądka dokoła pokarmu (tzw.
peristole).
Jak podkreśla Pawłow błona śluzowa przewodu pokarmowego jest źródłem pewnych czuć dotykowych, które przyczyniają się do powstania dobrego poczucia po jedzeniu.
Na stan przyjemności, jakie wywołuje jedzenie, składają się nie tylko rozmaite podrażnienia jamy, ustnej i gardła, lecz także czucia i wrażenia związane z podrażnieniem przez pokarm w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego (Wykł.
oczynn, głów, grucz.
traw.
Wykład V, PZWL, 1952).
Pawłow przytacza przypadki utraty apetytu w schorzeniach neurologicznych, gdzie dochodziło do znieczulenia błony śluzowej żołądka.
Dotykanie żołądkiem wchodzącego pokarmu może stać się impulsem wzbudzającym apetyt, albo czynnikiem wzmagającym (j.
w.
Wykład V).
A więc dla zjawienia się uczucia łaknienia duże znaczenie mają też interoceptywne bodźce płynące z przewodu pokarmowego.
Pobudzenie humoralne ośrodka pokarmowego odbywa się za pośrednictwem głodowego składu krwi.
Jednym z głównych czynników powodujących zjawienia się poczucia głodu jest obniżenie się poziomu cukru we krwi.
Zwłaszcza w podwzgórzu mają znajdować się receptory wrażliwe na obniżanie się poziomu glukozy.
Przytłumienie działalności ośrodka pokarmowego odbywa się również na drodze nerwowej i humoralnej.
W pierwszym wypadku odgrywają rolę rozmaite podrażnienia eksteroceptywne (gniew, zmartwienie, strach) i interoceptywne (np.
wypełnienie żołądka pokarmem).
Wśród czynników humoralnych ważną rolę gra syty skład krwi, wzbogacenie jej w składniki odżywcze
[podobne: ryba po grecku magdy gessler, ryba w papilotach, ryba po grecku fit ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba po grecku fit ryba po grecku magdy gessler ryba w papilotach