Nie należy sądzić, że badania nad antywitaminami są dziś już zakończone

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 01-09-2018

Nie należy sądzić, że badania nad antywitaminami są dziś już zakończone.
Odkrycie antywitamin dowodzi, że gotowanie pewnych potraw jest koniecznością i że w ten sposób unieczynniamy zaczyny rozkładające lub niszczące witaminy.
Układając diety należy także pamiętać o istnieniu związków działających na witaminy antagonistycznie (surowe jaja – dieta Jarockiego, surowe ryby, kukurydza).
Są też zapewne i inne nieznane nam dziś jeszcze antywitaminy.
FIZJOLOGIA TRAWIENIA Aby organizm mógł istnieć, musi otrzymać odpowiedni pokarm, strawić go i przyswoić.
Trawieniem nazywamy procesy za pomocą, których składniki pokarmowe przybierają postać nadającą się do wchłonięcia z przewodu pokarmowego do krwi i limfy.
Mianem metabolizmu oznaczamy zaś przemiany, którym ulegają strawione pokarmy od chwili wchłonięcia, do wydalenia końcowych produktów przemiany materii.
Przemiany zachodzące podczas trawienia i metabolizmu (po- średnia przemiana materii) umożliwiają zawarte w sokach trawiennych i komórkach organizmu złożone związki organiczne zwane zaczynami lub enzymami.
Przemiany przygotowujące ciała odżywcze do zużycia przez organizm nazywamy trawieniem.
Narządy, które uczestniczą w tych przemianach, stanowią przewód pokarmowy.
Najważniejszą częścią przewodu pokarmowego, decydującą o właściwościach soków, są gruczoły trawienne.
Soki trawienne są to płyny o potężnym działaniu biochemicznym.
Rozszczepiają one i przekształcają materiały odżywcze na związki, które mogą być przyswojone przez organizm.
Każdej klasie pokarmów odpowiada inny rodzaj zaczynów trawiennych.
Zaczyny trawienne są wspomagane działaniem bakterii.
Flora bakteryjna jest bardzo obfita i wiele ze znajdujących się w niej bakterii wytwarza zaczyny działające na pokarmy podobnie jak zaczyny wydzielane przez gruczoły trawienne.
Bakterie nie są jednak konieczne do trawienia.
W warunkach pracownianych można uzyskać zupełne strawienie pokarmów za pomocą jałowych soków trawiennych.
U wielu zwierząt arktycznych nie znaleziono bakterii w treści jelitowej.
GŁÓD I ŁAKNIENIE Według Pawłowa głód i łaknienie powstają wskutek podrażnienia ośrodka pokarmowego (Pawłow ,,O pisze zewom centre Fiz.
Nerw.
Sist.
T.
III, Moskwa, 1952).
Ośrodek ten o skomplikowanej czynności jest umieszczony na różnych piętrach układu nerwowego łącznie z korą mózgową i podwzgórzem.
Tę hipotezę Pawłowa potwierdza doświadczenie z gołębiem, któremu usunięto półkule mózgowe.
W 5-7 godzin po ostatnim karmieniu gołąb staje się niespokojny, zaczyna chodzić coraz bardziej energicznie.
Po nakarmieniu (wkładanie ziarna do dzioba) uspokaja się
[podobne: ryba o zielonych ościach, ryba po grecku przepis ewy wachowicz, ryba w cieście naleśnikowym ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o zielonych ościach ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba w cieście naleśnikowym