Napoje fermentowane (kwasy), ziolowe, z koncentratów, wody gazowane i mineralne

0

Posted by admin | Posted in Uncategorized | Posted on 14-02-2018

Napoje fermentowane (kwasy), ziołowe, z koncentratów, wody gazowane i mineralne . 1. Kwasy Napoje chłodzące fermentowane (musujące) nazywane są kwasami. Zasadniczym surowcem do sporządzenia kwasu może być: chleb razowy (suchary), mieszanka zbożowa przyrumieniona i zmielona, przyrumieniony cukier (tzw. karmel), owoce świeże i suszone, soki owocowe i miód. W okresie jesiennym przy sporządzaniu większych zapasów owocowych można przyrządzać kwasy z resztek masy owocowej po usunięciu soku, obierzyn owocowych i wszelkich resztek powstających przy smażeniu konfitur. Jako dodatki są używane cukier, kwasek cytrynowy lub naturalny, drożdże piekarskie i rodzynki dla przyspieszenia fermentacji. Produkcja kwasu trwa 2 doby, przez dalsze 2 doby kwas dojrzewa po tym czasie jest gotowy do picia. Pierwszego dnia surowiec przeznaczony do produkcji kwasu zalewa się wrzątkiem lub ciepłą wodą. Drugiego dnia należy płyn przecedzić i dodać cukier (0,50-1,20 kg na 10 l, za leżnie od użytego surowca zasadniczego). Całość należy nakryć czystą serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-15 godz. W tym czasie powinien na powierzchni płynu wystąpić biały wianuszek powstały przy fermentacji drożdży. W czasie fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, co można zaobserwować na ściankach naczynia w formie pęcherzyków. Następnie płyn należy przelać do czysto umytych i wypatrzonych butelek, najlepiej z hermetycznym zamknięciem. [patrz też: mała kuchnia, , ]

Tags:

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: mała kuchnia