konfitura z malin kwestia smaku

Szczupak z rusztu

Szczupak z rusztu . 1 kg ryby, 4 cebule, sól, Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawie, pieprz, łyżka masła usunąć oczy i skrzela, odciąć płetwy, powtórnie umyć. Oprószyć wewnątrz solą i pieprzem. Umytą cebulę pokrajać w plastry, lekko posolić i napełnić nią wnętrze szczupaka, zaszyć lub spiąć specjalnymi patyczkami lub wykałaczkami. Przygotowaną rybę posmarować z wierzchu masłem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie i upiec. Upieczoną, równomiernie obrumienioną rybę ostrożnie wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami,...

Więcej »

Opierają się one na: miareczkowaniu wzorcowym roztworem 2-6 dwuchlorofenolo-indofenolu

Opierają się one na: miareczkowaniu wzorcowym roztworem 2-6 dwuchlorofenolo-indofenolu, kwas askorbinowy zmienia niebieskie zabarwienie płynu na bezbarwne lub bladoróżowe. Krew bada się metodą Farmera i Abta, mocz - metodą Harrisa lub van Eckelena. Wydaje się, że u normalnych dorosłych osób stężenie kwasu askorbinowego w osoczu wynosi 0,7-0,8 mg%. W gnilcu stwierdzano poziomy poniżej 4 mg %, ale czasem nawet od 0-0,16 mg % (Ingall). Wykazano też, że u kobiet po 28 tygodniu ciąży stężenie witaminy C jest niskie, natomiast krew z pępowiny zawiera witaminy C 3 razy tyle, co krew matki. Witamina...

Więcej »

Flaczki z ryb (leszcz, karas, plocie)

Flaczki z ryb (leszcz, karaś, płocie) . 75 dag ryby, 2 duże cebule, marchew, 2 pietruszki, mały seler, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, 10 dag pieczarek, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, 2 łyżki masła przyprawa do zup, pół pęczka naci pietruszki. Ryby umyć, oskrobać łuski, przekrajać wzdłuż, usunąć wnętrzności, odciąć płetwy, ogony i głowy, dokładnie umyć. Oddzielić filety od ości i pokrajać w paseczki. Stopić łyżkę masła, wrzucić pokrajaną rybę i lekko zrumienić. Marchew, pietruszkę i seler umyć, oczyścić, pokrajać w słomkę. Pieczark...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Prace gleboznawcze

Kwas chlebowy . 1,5 kg chleba razowego, 80 dkg cukru, 2-3 dkg drożdży, 3 dkg rodzynków, 10 l wody Chleb razowy pokrajać na cienkie kromki. Ususzyć w piekarniku, aż do zrumienienia na lekko brunatny kolor. Suchary połamać na drobne kawałki i zalać w emaliowanym wiadrze wrzącą wodą. Płynu powinno być pełne wiadro. Płyn przykryć i zostawić do zupełnego wystygnięcia, a nawet do następnego dnia. Po upływie tego czasu płyn przecedzić (powinien być lekko brązowy, przezroczysty), osłodzić i dodać roztarte w cukrz drożdże. Przykryć i postawić na dalsze 12 godz. Następnie nalać do ...

Więcej »
http://www.ta-medycyna.net.pl 751#placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka ,