PIC-737

Poniżej podajemy zawartość kwasu pantotenowego (według Jukesa) w 1 g suchej substancji

Poniżej podajemy zawartość kwasu pantotenowego (według Jukesa) w 1 g suchej substancji: drożdże 200 m. g, wątroba 180 m. g, jaja. 108 m. g, ziemniaki 28 m. g, mleko 35 m. g, pomidory, 20 m. g, marchew 13 m. g, ryż 10 m. g, szpinak 10 m. g, cebula 10 m. g, kukurydza 8 m. g, pomarańcza 7 m. g. Są to cyfry przeciętne, gdyż, jak wykazują badania, zawartość kwasu pantotenowego może się dość znacznie wahać w rozmaitych próbkach tego samego produktu żywnościowego. Jak wynika z przytoczonych wyżej danych kwas pantotenowy jest zawarty w bardzo wielu poka...

Więcej »

Kasza gryczana prażona, wypiekana na sypko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 5 dag smalcu
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
Przygotowanie: kaszę, po dokładnym przebraniu z ewentualnych zanieczyszczeń, wsyp do garnka, na silnie rozgrzany smalec. Praż, mieszając, tak długo, aż ziarnka nasycą się tłuszczem i lekko się zrumienią. Następnie kaszę zalej  wrzątkiem, posól do smaku, garnek postaw na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, przykryty garnek wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 45 minut. Kasza w ten sposób przyrządzona bę...

Więcej »

Sandacz lub szczupak z grzybami

Sandacz lub szczupak z grzybami . Rybę umyć, oskrobać łuski, sprawić, usunąć oczy i skrzela, odciąć płetwy, umyć, osączyć i skropić winem. Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, cienko pokrajać lub drobno posiekać. Bułki namoczyć, odcisnąć. Migdały sparzyć, obrać i drobno pokrajać w piórka. Sardele opłukać, posiekać, a następnie utrzeć w donicy z żółtkami. Dodać namoczoną bułkę przetartą przez sito, posiekaną nać pietruszki, migdały lub pokrajaną drobno pistację. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać przygotowa...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Teoria poczucia barw

Ochotnicy otrzymywali dietę z niską zawartością biotyny (ryż, mąka, cukier itp. ) oraz 200 g odwodnionego białka jaj (30 % podaży kalorycznej), prócz tego podawano witaminę B2, E6, kwas nikotynowy, pantotenowy, witaminę A i C oraz po 1 g dziennie mleczanu wapnia i siarczanu żelaza. Po 3-4 tygodniach występowały objawy zapalenia skóry, po 7 tygodniach szaro blade zabarwienie skóry, zanik brodawek języka. W piątym tygodniu występowała senność, depresja, utrata łaknienia. Objawy te nasiliły się zwłaszcza w ciągu ostatnich 3 tygodni doświadczenia. Mimo po...

Więcej »
751#makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie , #przepis pankejki , #kwestia smaku bigos , #makaron z krewetkami fit , #przepisy bakłażany , #cieciorka sałatki ,