PIC-711

Sarett stwierdził

Sarett stwierdził, że lumiflawiria w pewnych warunkach ma właściwości antagonistyczne w stosunku do witaminy B2. Wykryto również antywitaminę biotyny. Jest nią awidyn, związek zawarty w białku jaja kurzego. Cząsteczka awidyny łącząc się z cząsteczką biotyny tworzy związek nierozpadający się w czasie trawienia. Denaturacja białka jaj przez ogrzewanie niszczy zdolność awidyny do łączenia się z biotyną. Antagonistą inozytolu jest gammeksan. Związek ten ma działanie owadobójcze. Dział...

Więcej »

Umiar to podstawa

Każdy wie, że jedzenie to niezwykle ważny element w życiu każdego człowieka. Jeśli jadamy jedzenie kaloryczne to wiadomo, że z czasem nabawimy się nadwagi lub co gorsze otyłości. Jadając samo chude mięso też nie będziemy zdrowi, ponieważ zabraknie nam wielu witamin. Pokarm powinien być jak najbardziej zróżnicowany, dużo warzyw i owoców, błonnik i mięso. Bardzo ważne są też proporcje, jeśli jadamy ogromne ilości mięsa, a mało warzyw to i tak szkodzimy zdrowiu, bo nie zachowujemy odpowiednich p...

Więcej »

Karmazyn lub dorsz w pikantnym sosie

Karmazyn lub dorsz w pikantnym sosie . Filety rozmrozić, starannie umyć w zimnej wodzie, obłożyć pokrajaną w plastry cebulą i pozostawić na godzinę. Podzielić na porcje skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka minut, a następnie oprószyć mąką i zrumienić szybko na rozgrzanym tłuszczu. Paprykę umyć, sparzyć, ściągnąć skórkę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokrajać w słomkę. Ogórek obrać i pokrajać w słomkę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Do r...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

OPADNIECIE PECHERZYKA ZÓLCIOWEGO

Gramatka z piwa to bardzo popularna staropolska zupa postna. Składniki:

  • 1 l jasnego, lekkiego piwa
  • 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
  • masło
  • kminek, sól, cukier
  • pół l wody
Przygotowanie: do rondla wlej piwo i zagotowuj z miękiszem chleba. Dodaj łyżkę masła, 1/3 łyżecki kminku, szczyptę soli oraz 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupę przetrzyj przez sitko i rozcieńcz pół litra wrzącej wody.
Więcej »
751#makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie , #przepis pankejki , #kwestia smaku bigos , #makaron z krewetkami fit , #przepisy bakłażany , #cieciorka sałatki ,