PIC-694

Warzywa w diecie każdego z nas

Kto z nas ma czas na liczenie kalorii w zjadanych posiłkach? Dzisiejsze czasy to ciągły bieg, wracając z pracy wiele osób wstępuje do restauracji zamówić na szybko danie na wynos, które później zawozi do domu i serwuje obiad sobie jak i reszcie domowników. Mało kto zastanawia się, co kryje ta skrzętnie zapakowana paczka, czy jej zawartość zrobiona została z pełnowartościowych produktów. Każdy chciałby jeść zdrowo, ale dla chcącego nic trudnego. Wszyscy wiemy jak ważne w diecie są warzywa i owoce. Codzienne zjadanie pięciu porcji dostarcza nam wielu niezbędnych witamin. Zatem d...

Więcej »

Comber z dzika z sosem głogowym

Odpowiednio przygotowany comber z dzika to najszlachetniejsza i najdelikatniejsza pieczeńe Składniki:

  • comber z dzika
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 3 cebule
  • pieprz w ziarnach, ziele angielskie, goździki, jagody jałowca, liść laurowy, imbir mielony, cynamon mielony, sól, cukier
  • ząbek czosnku
  • 12 suszonych śliwek
  • kawałek marchewki, pietruszki i selera
  • 6 dkg smalcu
  • mąka
  • marmolada z głogu
Przygotowanie: mięso włóż do kamionkowego garnka i zalej wrz...

Więcej »

Zupelnie odmienna technika pieczenia ryb wyksztalcila sie w kuchni staropolskiej

Zupełnie odmienna technika pieczenia ryb wykształciła się w kuchni staropolskiej, gdzie ryby pieczono w piecach chlebowych, owijając je ścisło w pergamin lub liście chrzanu, przymocowane nićmi lnianymi, a następnie wszystko oklejano szczelnie przaśnym ciastem żytnim lub gliną. Ryba taka ma specyficzny smak i aromat. Współcześnie piecze się w podobny sposób ryby zawinięte w pergamin. Do grupy ryb pieczonych włączono także potrawy zapiekane. Zapiekać można zarówno ryby gotowane, jak i smażone, połączone często z różnymi dodatkami, jak warzywa, grzyby, makaron lub ziemniaki, i zalane sos...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Proteza ramienia

Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze mięso mają samice bażanta.Ptak powinien być odpowiednio skruszały, należy go więc po upolowaniu powiesić w chłodnym miejscu na 6 dni. Po tym czasie ptaka należy oskubać, wypatroszyć, obmyć i osuszyć czystą ściereczką. Składniki:

  • oczyszczony bażant
  • masło
  • 1 cytryna
  • suszone jagody jałowca
  • cieniutkie płatki słoniny
Przygotowanie: wątrobę oraz serce posiekaj na miazgę i utrzyj z masłem (5 dkg) oraz łyżeczką soku z cytryny na krem. Dopraw do smaku solą oraz 5-cioma drobno utłuczo...

Więcej »
751#makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie , #przepis pankejki , #kwestia smaku bigos , #makaron z krewetkami fit , #przepisy bakłażany , #cieciorka sałatki ,