kwestia smaku hity

Kasza gryczana prażona, wypiekana na sypko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 5 dag smalcu
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
Przygotowanie: kaszę, po dokładnym przebraniu z ewentualnych zanieczyszczeń, wsyp do garnka, na silnie rozgrzany smalec. Praż, mieszając, tak długo, aż ziarnka nasycą się tłuszczem i lekko się zrumienią. Następnie kaszę zalej  wrzątkiem, posól do smaku, garnek postaw na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, przykryty garnek wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 45 minut. Kasza...

Więcej »

Sandacz lub szczupak po francusku

Sandacz lub szczupak po francusku . Umytego i oczyszczonego sandacza lub szczupaka podzielić na porcje, lekko oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki bardzo dokładnie umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w paski. W płaskim rondlu stopić masło, ułożyć na dnie porcje ryby i posypać pieczarkami, skropić lekko wodą, przykryć rondel, dusić na małym ogniu. Gdy ryba zmięknie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, a po zagotowaniu odstawić z ognia. Zaciągnąć żółtkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ...

Więcej »

Sum pieczony

Sum pieczony . Suma umyć, szorując szczotką ryżową maczaną w soli, sprawić, odciąć głowę i płetwy, umyć dokładnie. Zdjąć skórę (sumy podobnie jak węgorze mają bardzo twardą skórę, nienadającą się do jedzenia). Przygotowaną rybę natrzeć solą wymieszaną sokiem z cytryny, posmarować masłem, ułożyć na brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić, a następnie piec dalej, podlewając od czasu do czasu śmietaną. Gotową rybę wyjąć z piekarnika, ułożyć na desce, pokrajać w plastry, ułoży...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Kikut naglosni pokrywa sie szybko gladka blizna

Flądra . 2 ryby (ok. 1 kg), 2 duże cebule, 4 twarde pomidory, sól, pieprz, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, cytryna lub płastuga po węgiersku. Flądry umyć, oskrobać łuski, opłukać, oddzielić filety od ości, skropić sokiem z cytryny. Obrane ze skórki pomidory i cebulę pokrajać w plastry. Układać w rondlu warstwami: rybę, cebulę i pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać wino. Wyłożyć na półmisek, udekorować listkami sałaty. Podawać...

Więcej »
http://www.zdrowezeby.com.pl 751# , #placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni ,