super ciasta na imieniny

Szczupak z rusztu

Szczupak z rusztu . 1 kg ryby, 4 cebule, sól, Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawie, pieprz, łyżka masła usunąć oczy i skrzela, odciąć płetwy, powtórnie umyć. Oprószyć wewnątrz solą i pieprzem. Umytą cebulę pokrajać w plastry, lekko posolić i napełnić nią wnętrze szczupaka, zaszyć lub spiąć specjalnymi patyczkami lub wykałaczkami. Przygotowaną rybę posmarować z wierzchu masłem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na ruszcie i upiec. Upieczoną, równomiernie obrumienioną rybę ostrożnie wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi ziemniakami, gotowanymi warzyw...

Więcej »

Mleko przeznaczone na kefir zakwasza sie dodatkiem rozmnozonych w zakwasie ziarn kefirowych

Mleko przeznaczone na kefir zakwasza się dodatkiem rozmnożonych w zakwasie ziarn kefirowych. Ziarna kefirowe, znajdujące się w sprzedaży w postaci tabletek, rozprowadzone i dodane do gotowanego, ostudzonego mleka, powodują rozpad cząsteczek cukru mlekowego (laktozy) na cząsteczki glukozy i galaktozy, z których wytwarzany jest kwas mlekowy, oraz poprzez fermentację alkoholową alkohol i bezwodnik kwasu węglowego. Podczas dojrzewania zawartość alkoholu i kwasu mlekowego wzrasta. Dzięki temu, że kazeina w kefirze jest znacznie bardziej, rozdrobniona niż w mleku i występuje w postaci kłaczków częś...

Więcej »

Zupy na bazie piwa

Gramatka z piwa to bardzo popularna staropolska zupa postna. Składniki:

  • 1 l jasnego, lekkiego piwa
  • 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
  • masło
  • kminek, sól, cukier
  • pół l wody
Przygotowanie: do rondla wlej piwo i zagotowuj z miękiszem chleba. Dodaj łyżkę masła, 1/3 łyżecki kminku, szczyptę soli oraz 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupę przetrzyj przez sitko i rozcieńcz pół litra wrzącej wody. Zupa piwna z żółtkami to zupa o przyjemnym korzennym aromacie, łagodniejsza w smak...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Wpływ spożycia jodu na choroby tarczycy w Chinach ad 6

Pstrąg pieczony w pergaminie . Umyte i oczyszczone pstrągi opłukać, osuszyć lekko W czystej ściereczce. Skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i pozostawić na kilka minut. Papier pergaminowy wysmarować cienko masłem, resztę masła włożyć do środka każdego pstrąga. Zawinąć szczelnie każdego pstrąga w pergamin, a końce papieru związać mocno białą nitką. Ułożyć ryby w płaskiej brytfannie, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min. Następnie ostrożnie wyjąć z pergaminu, ułożyć na półmisku, ozdobić plasterkami cytryny i nacią pietruszki, polać ...

Więcej »
http://www.e-szambabetonowe.info.pl 751# , #placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni ,