PIC-467

Food and Nutrition Board

Food and Nutrition Board of the National Research Council zaleca następujące dawki ryboflawiny: Dzieci w wieku szkolnym 1,5-1,8 mg dziennie; Kobiety 1,8-2,7 mg dziennie; Kobiety w ciąży i karmiące 2,5-3,0 mg dziennie; Mężczyźni 2,2-3,3 mg dziennie. W roku 1944 Komisja Ministerstwa Ochrony Zdrowia w ZSRR ustaliła normy dziennego zapotrzebowania witamin A, D, B1, B2, C i PP. Dla witaminy Be przyjęto za normę 2 mg - ilość tę uznano za minimalną. Normalny człowiek dorosły przeci...

Więcej »

Kilogram cytryn zawiera średnio 1 g kwasu askorbinowego

Kilogram cytryn zawiera średnio 1 g kwasu askorbinowego. Pomidory zawierają około 3 razy mniej kwasu askorbinowego niż sok cytryn, pewne gatunki papryki zawierają do 4 razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Z 2000 kg papryki węgierskiej Szent-Gyorgyi otrzymywał prawie 500 g czystego kwasu askorbinowego. Także maliny, porzeczki, winogrona oraz rosnący w Peru, Kolumbii, Wenezueli chiromoyo są bogate w kwas askorbinowy. Pewną ilość kwasu askorbinowego (w 100 g około 1...

Więcej »

Stosowanie witaminy B1 daje często pomyślne wyniki lecznicze

Stosowanie witaminy B1 daje często pomyślne wyniki lecznicze, należy jednak podkreślić, że dawki używane w lecznictwie są zbyt duże i przewyższają zdolności organizmu do zużytkowania, a nawet magazynowania witaminy B. W wielu przypadkach można osiągnąć lepsze wyniki za pomocą zespołu witamin B. Niedobór tego zespołu obniża odporność organizmu ludzkiego na zakażenie, obniża natężenie procesów oksydoredukcyjnych i wytwarzanie niektórych przeciwciał. RYBOFLAWINA (W...

Więcej »

Zobacz też:

Karp lub lin pieczony w śmietanie. 1,5 kg ryby, łyżka masła, pęczek włoszczyzny sól, pieprz, szklanka rosołu, pół szklanki śmietany Rybę przyrządzić jak wyżej i gdy się dopieka, polać gęstą śmietaną. Pozostawić w piekarniku jeszcze ok. 10 min często polewając rybę spływającym sosem. Wyłożyć na półmisek można posypać posiekanym koprem Dodatki jak wyżej. 1 kg ryby, 3 duże cebule, 2 pietruszki, 4 marchwie, por, sól, cukier, pieprz, 5 dag utartego żó...

Więcej »
1