ikea klopsy

Synteza witamin odbywa się nie tylko u krowy

Synteza witamin odbywa się nie tylko u krowy. Liczni badacze wykazali składniki zespołu witaminy B w wydalinach ptaków i zwierząt ssących. B. lactis aeroqenes, B. faecalis alcaligenes mogą wytwarzać biotynę, ryboflawinę, kwas nikotynowy i tiaminę (Burkholder i McVeigh 1942). Jak wykazały badania Dama i Glavina w r. 1941, pałeczka okrężnicy wytwarza witaminę K. Nielsen, Shull i Petersen wykryli, że biotyna może powstawać w jelicie szczura, a Woolley zaobserwował powstawanie inozytolu w jelicie myszy. Ciekawe są spostrzeżenia nad wpływem sulfonamidów na flo...

Więcej »

Pieczeń wołowa

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego na pieczeń
  • warzywa: pół marchewki, pietruszka, pół selera
  • przyprawy: liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, suszony tymianek, 10 lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca
  • 2 cebule
  • 1,5 cytryny
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sól, czerwona papryka w proszku
  • słonina
  • 6 dkg smalcu
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • mąka
Przygotowanie:mięso zalej marynatą sporządzoną z drob...

Więcej »

Szczupak z winem i pieczarkami

Szczupak z winem i pieczarkami . Szczupaka umyć, ogolić lub oskrobać łuski, usunąć wnętrzności, odciąć głowę, ogon i płetwy. Umyć ponownie, oddzielić filety od ości, posolić i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić i pokrajać w paseczki. Wysmarować masłem szeroki płaski rondel, ułożyć na dnie filety szczupaka i posypać pieczarkami. Wlać wino i dusić na małym ogniu. Z pozostałego masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dolać śmietankę i wlać sos do rondla ze szczupakiem. Dusić jeszcze p...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

PRZEPUKLINA PACHWINOWA

Flądra . 2 ryby (ok. 1 kg), 2 duże cebule, 4 twarde pomidory, sól, pieprz, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, cytryna lub płastuga po węgiersku. Flądry umyć, oskrobać łuski, opłukać, oddzielić filety od ości, skropić sokiem z cytryny. Obrane ze skórki pomidory i cebulę pokrajać w plastry. Układać w rondlu warstwami: rybę, cebulę i pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać wino. Wyłożyć na półmisek, udekorować listkami sałaty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zie...

Więcej »
http://www.dobryneurochirurg.pl 751#tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie , #przepis pankejki ,