udko smażone

W ten sposób gruczoły ślinowe chronią organizm Przed odwodnieniem

W ten sposób gruczoły ślinowe chronią organizm Przed odwodnieniem. Jeśli zawartość wody zmniejsza się, gruczołom ślinowym zaczyna jej brakować, co upośledza ich czynność. Równocześnie błony śluzowe zaczynają wysychać i zjawia się uczucie pragnienia. Uczucie pragnienia spowodowane przez strach tłumaczy się również zahamowaniem wydzielania śliny. Atropina, która znosi wydzielanie ślinianek, sprowadza uczucie suchości w jamie ust i pragnienie, chociaż organizm wcale nie jest wtedy zubożały w wodę. ...

Więcej »

Ryba po tatarsku

Ryba po tatarsku . Rybę opłukać, ogolić lub oskrobać łuski, sprawić, odciąć płetwy i głowę, umyć. Obrane cebule opłukać, drobno posiekać. Przygotowaną rybę pokrajać w cienkie (ok. 3 cm) dzwonka. Układać w rondlu warstwami cebulę i rybę. Każdą warstwę oprószyć solą i szczyptą cukru. Dodać masło, skropić wodą. Udusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Odstawić, skropić sokiem z cytryny, dodać śmietanę i ewentualnie kapary. Podgrzać. Wyłożyć na półmisek. Posypać posiekanym szczypi...

Więcej »

Zupy na bazie piwa

Gramatka z piwa to bardzo popularna staropolska zupa postna. Składniki:

  • 1 l jasnego, lekkiego piwa
  • 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
  • masło
  • kminek, sól, cukier
  • pół l wody
Przygotowanie: do rondla wlej piwo i zagotowuj z miękiszem chleba. Dodaj łyżkę masła, 1/3 łyżecki kminku, szczyptę soli oraz 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupę przetrzyj przez sitko i rozcieńcz pół litra wrzącej wody. Zupa piwna z...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Objawy w chorobach płuc.

Szczupak lub karp faszerowany pieczony . Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, usunąć oczy i skrzela, odciąć płetwy, umyć. Ostrożnie odkrajać mięso od skóry, wyjąć dokładnie ości. Oczyszczone mięso drobno posiekać razem z cebulą, a następnie utrzeć w donicy z dodatkiem połowy masła i z jajami. Masę wymieszać z posiekaną nacią pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozpłataną skórę napełnić przygotowaną masą, zaszyć lub spiąć patyczkami. Przygotowaną rybę posmarowaną ...

Więcej »
http://www.blatygranitowe.net.pl 751# , #placki z cukinii z twarogiem , #karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni ,