makaron bez mięsa na obiad

Sandacz lub losos pieczony w winie

Sandacz lub łosoś pieczony w winie . Rybę opłukać, oskrobać lub ogolić łuski, sprawić, umyć, osączyć. Suto posmarować masłem i ułożyć na brytfannie. Oczyszczone i umyte pieczarki drobno posiekać, posypać nimi rybę. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 200°C. Gdy ryba się zrumieni, oprószyć solą i piec dalej, podlewając od czasu do czasu winem. Gotową rybę przełożyć na półmisek, obsypać posiekaną nacią pietruszki, polać sosem, który powstał w czasie pieczenia. Obłożyć wydrążonymi, ugotowanymi ziemn...

Więcej »

Sos jałowcowy

Sos jałowcowy ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Podaje się go do pieczeni z dziczyzny, do pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do podawanych na gorąco pasztetów. Składniki:

  • resztki dziczyzny (2 łyżki)
  • 5 dkg wędzonki
  • 1 cebula
  • ususzone jagody jałowca
  • pół marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 szklanka rosołu
  • masło
  • mąka
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 cytryna
Przygotowanie: drobno posieka...

Więcej »

Herbata ziolowa (proporcja na l osobe)

Herbata ziołowa (proporcja na l osobę) . 1 łyżeczka skruszonego kwiatu lipowego, 1 łyżeczka rumianku, 1 łyżeczka suszonych poziomek i malin, cukier lub miód do smaku, 1,5 szklanki wody Suszone jagody zalać wrzącą wodą, gotować przez chwilę dodać kwiat lipowy i rumianek, przykryć, odstawić i pozostawić, najlepiej umieszczając naczynie z herbatą na parze. Po upływie 10 min. odcedzić. Podawać chorym z podwyższoną temperaturą jako napój napotny. Herbata ziołowa miętowa . 1 łyżeczka mięty, 1 łyżeczka rumianku, sok p...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Nowoczesna architektura : Niepublikowane / CLOG

Food and Nutrition Board of the National Research Council zaleca następujące dawki ryboflawiny: Dzieci w wieku szkolnym 1,5-1,8 mg dziennie; Kobiety 1,8-2,7 mg dziennie; Kobiety w ciąży i karmiące 2,5-3,0 mg dziennie; Mężczyźni 2,2-3,3 mg dziennie. W roku 1944 Komisja Ministerstwa Ochrony Zdrowia w ZSRR ustaliła normy dziennego zapotrzebowania witamin A, D, B1, B2, C i PP. Dla witaminy Be przyjęto za normę 2 mg - ilość tę uznano za minimalną. Normalny człowiek dorosły przeciętnie na dobę wydala z moczem 800- 1200 m. g witaminy B2, il...

Więcej »
http://www.ford-puma.com.pl 751#kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie ,