PIC-34

Food and Nutrition Board

Food and Nutrition Board of the National Research Council zaleca następujące dawki ryboflawiny: Dzieci w wieku szkolnym 1,5-1,8 mg dziennie; Kobiety 1,8-2,7 mg dziennie; Kobiety w ciąży i karmiące 2,5-3,0 mg dziennie; Mężczyźni 2,2-3,3 mg dziennie. W roku 1944 Komisja Ministerstwa Ochrony Zdrowia w ZSRR ustaliła normy dziennego zapotrzebowania witamin A, D, B1, B2, C i PP. Dla witaminy Be przyjęto za normę 2 mg - ilość tę uznano za minimalną. Normalny człowiek dorosły przeciętnie na dobę wydala z moczem 800- 1200 m. g witaminy B2, ilość w...

Więcej »

Oprócz kefiru i jogurtu podaje sie chorym mleko zsiadle, slodkie, napoje z dodatkiem mleka, jak kawa zbozowa, prawdziwa, bawarka, czasem kakao, napoje owocowe, owocowo-warzywne i warzywne

Oprócz kefiru i jogurtu podaje się chorym mleko zsiadłe, słodkie, napoje z dodatkiem mleka, jak kawa zbożowa, prawdziwa, bawarka, czasem kakao, napoje owocowe, owocowo-warzywne i warzywne. Przy przyrządzaniu napojów należy zawsze przestrzegać zasad prawidłowej technologii. Podając chorym napoje, należy przestrzegać wskazań lekarza, dotyczących diety. Przy chorobie wrzodowej np. nie należy wzbogacać napojów dodatkiem siekanej zieleniny. Nie wolno również stosować żadnych ostrych przypraw. Bawarka (proporcja na 2 osoby) 1/, łyżecz...

Więcej »

Napój z dyni i jezyn

Napój z dyni i jeżyn . 0,5 kg dyni melonowej, 20 dkg jeżyn, 3 szklanki wody, 10 dkg cukru, sok z cytryny lub koncentrat róży do smaku Dynię umyć, obrać, pokrajać na cząstki, usunąć pestki, zemleć w maszynce do mięsa. Dodać umyte jeżyny i odcisnąć sok w maszynce. Wodę zagotować z cukrem, ostudzić. Połączyć z przygotowanym sokiem. Doprawić do smaku cytryną lub koncentratem róży. Napój z dyni i czarnych jagód 1 kg dyni melonowej, 2 szklanki maślanki, 20 dkg czarnych jagód, 2-3 łyżki cukru Umytą dynię obrać, zetrzeć na...

Więcej »

Zobacz też:

W ten sposób gruczoły ślinowe chronią organizm Przed odwodnieniem. Jeśli zawartość wody zmniejsza się, gruczołom ślinowym zaczyna jej brakować, co upośledza ich czynność. Równocześnie błony śluzowe zaczynają wysychać i zjawia się uczucie pragnienia. Uczucie pragnienia spowodowane przez strach tłumaczy się również zahamowaniem wydzielania śliny. Atropina, która znosi wydzielanie ślinianek, sprowadza uczucie suchości w jamie ust i pragnienie, chociaż organizm wcale nie jest wtedy zubożały w wodę. Do zaspokojenia pragnienia w ta...

Więcej »
1