szybka sałatka z jajkami

Konsekwencja pocenia jest uczucie pragnienia

Konsekwencją pocenia jest uczucie pragnienia. Utratę, więc zarówno wody, jak i składników mineralnych, uzupełnia się podając napoje. Nie wolno jednak bezpośrednio po wysiłku pić duszkiem, aż do całkowitego ugaszenia pragnienia. Spowodowałoby to bowiem nadmierne rozwodnienie krwi, które jest absolutnie niepożądane. Należy, więc pić powoli. Najbardziej zalecane jest podawanie wód mineralnych alkalicznych i napojów słonych. Słone (lecz nie nadmiernie)...

Więcej »

Zupy na bazie piwa

Gramatka z piwa to bardzo popularna staropolska zupa postna. Składniki:

  • 1 l jasnego, lekkiego piwa
  • 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
  • masło
  • kminek, sól, cukier
  • pół l wody
Przygotowanie: do rondla wlej piwo i zagotowuj z miękiszem chleba. Dodaj łyżkę masła, 1/3 łyżecki kminku, szczyptę soli oraz 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupę przetrzyj przez sitko i rozcieńcz ...

Więcej »

W doświadczeniach na zwierzętach stwierdzono

W doświadczeniach na zwierzętach stwierdzono, że wskutek zubożenia ustroju w witaminę C obniża się zdolność do przemiany glukozy i syntezy hormonów kory nadnerczy, wzmaga się zużytkowanie wapnia, obniża zawartość enzymów w tkankach oraz odporność na działanie toksyn (błonica). Najbardziej jaskrawym obrazem klinicznym niedoboru witaminy C jest gnilec. Są to zaburzenia odżywcze wywołane przez długotrwały brak witaminy C w pożywieniu. Gnilec pojawia się u c...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Paleniska olejowe

Ryba po chłopsku (halibut lub szczupak) . Umyć rybę, oskrobać z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć głowę i płetwy, opłukać, zdjąć filety, przekrajać wzdłuż (kręgosłup usunąć), podzielić na porcje. Drobno pokrajaną słoninę stopić na patelni i zrumienić na niej pokrajaną w kostkę cebulę. Porcje ryby ułożyć w rondlu, przesypując podrumienioną cebulą, pokrajanymi pomidorami i papryką. Skropić wodą i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

http://www.odziez-medyczna.com.pl 751#kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste , #ciasto zdjęcie ,