pałeczki z kurczaka z warzywami

Pieczeń wieprzowa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg chudej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • suszone jagody jałowca, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, goździki, liść laurowy
  • 3 cebule
  • 6 dkg smalcu
  • mąka
  • marmolada głogowa (powidła lub marmolada wiśniowa)
  • 1,5 szklanki rosołu
Przygotowanie: wieprzowinę zalej w dużym garnku wrzącą marynatą przyrządzoną z wina, soku wyciśniętego z cytryny, 2o lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziarn pieprzu, 10 ziarn ziela angielskie...

Więcej »

Pstrag pieczony w pergaminie

Pstrąg pieczony w pergaminie . Umyte i oczyszczone pstrągi opłukać, osuszyć lekko W czystej ściereczce. Skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i pozostawić na kilka minut. Papier pergaminowy wysmarować cienko masłem, resztę masła włożyć do środka każdego pstrąga. Zawinąć szczelnie każdego pstrąga w pergamin, a końce papieru związać mocno białą nitką. Ułożyć ryby w płaskiej brytfannie, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min. Następnie ostrożnie wyjąć z pergaminu, ułożyć na półmisku, ozdobić plasterkami cytryny i nacią pietruszki, polać to...

Więcej »

Według Szklarskiego rosnący u nas na Mazurach i Pomorzu rokitnik (Hippophae rhamnoides) zawiera w swych owocach bardzo dużo witaminy C

Według Szklarskiego rosnący u nas na Mazurach i Pomorzu rokitnik (Hippophae rhamnoides) zawiera w swych owocach bardzo dużo witaminy C (5-11 gramów na kg). Z 1 kg otrzymuje się 3/4 l soku zawierającego 3 g witaminy C. W klinice witaminę C stosowano w naj rozmaitszych schorzeniach poza gnilcem, w chorobach krwi, jak niedokrwistość nadbarwliwą, w białaczkach, skazach krwiotocznych, opóźnionym gojeniu się ran i złamań, w chorobie Addiscna, we wrzodzie żołądka, w sprawach uczuleniowych, zapaleniu płuc, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, w zapaleniu wsierdzia, a także w gruźlicy, chorobie re...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Najmniej wad ma nawadnianie za pomoca deszczowni

Sos jałowcowy ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Podaje się go do pieczeni z dziczyzny, do pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do podawanych na gorąco pasztetów. Składniki:

  • resztki dziczyzny (2 łyżki)
  • 5 dkg wędzonki
  • 1 cebula
  • ususzone jagody jałowca
  • pół marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 szklanka rosołu
  • masło
  • mąka
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 cytryna
Przygotowanie: drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę oraz cebulę, 1 łyżkę usu...

Więcej »
http://www.altrider.pl 751#ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste ,