przepis na łatwy tort

Sok z buraków, marchwi i jablek

Sok z buraków, marchwi i jabłek . 50 dkg marchwi, 50 dkg buraków, 50 dkg kwaśnych jabłek, sól i cukier Buraki wyszorować szczotką, obrać, pokrajać w kawałki. Marchew i jabłka umyć, marchew oskrobać, jabłka obrać, pokrajać na ćwiartki i usunąć gniazdka nasienne. Odcisnąć (kolejno) sok w maszynce, doprawić do smaku solą i cukrem. Napój można wzbogacić drobno siekaną zieloną pietruszką. Napój z marchwi i cytryny 2,5 szklanki soku z marchwi,...

Więcej »

Napój z pomidorów i selerów

Napój z pomidorów i selerów. 75 dkg świeżych dojrzałych pomidorów, 50 dkg selerów, 1,5 szklanki gotowanej wody, 1 mała cebula, sól, cukier i pieprz do smaku, 2 łyżki drobno siekanej zielonej pietruszki. Pomidory i selery dokładnie umyć. Selery oczyścić, opłukać i odcisnąć sok w maszynce. U sunąć z maszynki starte selery i odcisnąć sok z pomidorów. Do soku z warzyw dodać 1,5 szklanki ostudzonej wody oraz drobno siekaną cebulę. Doprawić do s...

Więcej »

Niezmiernie wazna sprawa jest równiez sposób podania

Niezmiernie ważną sprawą jest również sposób podania. Codzienne podawanie soku lub mleka w tym samym naczyniu nie zachęca chorego do picia. Zarówno urozmaicenie asortymentu napojów (choćby wprowadzenie minimalnych różnic smakowych), jak też różnorodny sposób podania odgrywają wielką rolę. Te pozornie drobne sprawy mają niejednokrotnie zasadniczy wpływ na należyte przyswojenie pokarmu. Przy omawianiu asortymentu napojów podawanych osobom chorym nie można p...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

dojrzewanie pecherzyków Graafa

Węgorz zapiekany z jarzynami . 1 kg węgorza, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler), 2 cebule, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki utartego sera, 1 szklanka białego wytrawnego wina, żółtko, cytryna, pół pęczka naci pietruszki, sól. Węgorza dokładnie umyć, zawiesić za głowę na gwoździu nadciąć skórę dookoła głowy i ostrożnie ją ściągnąć, nadcinając usunąć wnętrzności. Oczyszczoną rybę pokrajać na dzwonka. Obrane i ...

Więcej »
http://www.chorobynerek.com.pl 751#ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka , #dania na sylwestra proste ,