kalafior sałatki

Sandacz pieczony

Sandacz pieczony . 1 kg ryby, 5 dag masła, pół łyżki mąki, szklanka białego wytrawnego wina, 3/4 szklanki śmietany, cytryna, sól. Rybę umyć, oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Opłukać, lekko osuszyć w czystej ściereczce i natrzeć solą. Po kilku minutach ułożyć na brytfannie lub w naczyniu ze szkła ognioodpornego, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec przez 30-40 min., skrapiając stopionym masłem i sosem z wina, śmiet...

Więcej »

Wybór cateringu na przyjęcia okolicznościowe

Podczas organizowania różnych uroczystości jakimi są przykładowo komunie czy też wesela, zawsze musimy poważnie zastanowić się nad wyborem odpowiedniej restauracji czy też lokalu, w którym właśnie odbędzie się przyjęcie dla gości. Często jest to bardzo trudny wybór, ponieważ istnieje wiele lokali, które przyciągają naszą uwagę. Najczęściej oczywiście wybierane są lokale, które znajdują się daleko od dużych aglomeracji miejskich. Tam zazwyczaj znajduje się wiele innych atr...

Więcej »

Zupelnie odmienna technika pieczenia ryb wyksztalcila sie w kuchni staropolskiej

Zupełnie odmienna technika pieczenia ryb wykształciła się w kuchni staropolskiej, gdzie ryby pieczono w piecach chlebowych, owijając je ścisło w pergamin lub liście chrzanu, przymocowane nićmi lnianymi, a następnie wszystko oklejano szczelnie przaśnym ciastem żytnim lub gliną. Ryba taka ma specyficzny smak i aromat. Współcześnie piecze się w podobny sposób ryby zawinięte w pergamin. Do grupy ryb pieczonych włączono także potrawy zapiekane. Zapiekać można zarówno ryby gotowane, j...

Więcej »

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Otyłość i aktywność fizyczna jako predyktory śmiertelności

Kwas karmelowy . 1,2 kg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, olejek pomarańczowy lub ananasowy, 10 l wody Na patelni upalić 0,5 kg cukru. Gdy cukier zamieni się na jasnobrązowy karmel, dolać wrzącej wody. Rozpuszczony karmel wlać do gotowanej i osłodzonej wody, dodać kwasek do smaku. Ochłodzony płyn połączyć z drożdżami roztartymi z cukrem i olejkiem aromatycznym. Całość wymieszać, nalać do butelek, szczelnie zamknąć. Przetrzymywać w zimnym miejscu. Kwa...

Więcej »
http://www.blatygranitowe.org.pl 751#karp dzwonka , #ciasto cytrynowe z herbatnikiem , #kapusta włoska surówki , #tanie jedzenie przepis , #majonez fit , #sałatki do pracy z makaronem , #ciasto z galaretek bez pieczenia , #makaron z serem na patelni , #przepisy na dobry bigos , #przepisy na polędwiczki z indyka ,