Pieczeń wieprzowa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg chudej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • suszone jagody jałowca, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, goździki, liść laurowy
  • 3 cebule
  • 6 dkg smalcu
  • mąka
  • marmolada głogowa (powidła lub marmolada wiśniowa)
  • 1,5 szklanki rosołu
Przygotowanie: wieprzowinę zalej w dużym garnku wrzącą marynatą przyrządzoną z wina, soku wyciśniętego z cytryny, 2o lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziarn pieprzu, 10 ziarn ziela angielskiego, 2 goździkó...

Kwas paraaminobenzoesowy

Kwas paraaminobenzoesowy stosowano też w przypadkach bezpłodności (w przypadkach trwających przynajmniej od 5 lat i leczonych bezskutecznie przez ginekologów) 22 kobietom podawano kwas paraaminobenzoesowy w dawkach po 100 mg 3 razy dziennie, 4 dawkę podawano przed snem. Leczenie to trwało od 3 do 7 miesięcy. 12 z tych kobiet zaszło potem w ciążę. Kwas paraaminobenzoesowy hamuje działanie sulfonamidów, przeciwdziała siwieniu zwierząt (myszy i szczury). W klinice jest używany do leczenia chorób wywołanych przez rickettsje. CHOLINA Cholina jest składnikiem tkanek zwierzęcych, wchodzi w skład lecytyn, znajduj...

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych grzybów prawdziwych (lub różnych mieszanych grzybów jadalnych)
  • masło
  • 1 cebula
  • 1 i 1/4 1 wywaru z jarzyn lub lekki rosół
  • mąka
  • 1/8 l kwaśniej śmietany
  • sok z cytryny
Przygotowanie: oczyszczone i umyte w zimnej wodzie grzyby pokrój na cieniutkie plasterki, korzonki drobno posiekaj. Na patelni rozpuść czubatą łyżkę masła, dodaj grzyby i drobno posiekaną cebulę. Smaż na niezbyt silnym ogniu, aż cebula i grzyby zrumienią się. Uduszone grzyby zalej wywarem z jarzyn, zagotowuj i albo dopraw z...

Zobacz też:

ryba po grecku przepis tradycyjny potrawy z ryb morskich ryba po grecku przepis ewy wachowicz ryba z rodziny dorszowatych ryba w cieście piwnym ryba w zalewie octowej ryba po grecku magdy gessler ryba w cieście naleśnikowym ryba po grecku kcal ryba po japońsku ryba w papilotach ryba z ikrą kołobrzeg ryba z kolcami ryba o zapachu ogórka ryba o spłaszczonym ciele ryba o zielonych ościach ryba z rodziny karpiowatych ryba z parowaru ryba po cygańsku ryba po grecku fit ryba na tarlisku

Randomizowane, kontrolowane badanie GM-CSF u pacjentów w stanie krytycznym z upośledzoną fagocytozą neutrofilową cz. 1

Składniki:

  • 1/4 l kaszki krakowskiej
  • 5 jajek
  • 2 l mleka
  • masło
  • 1/2 l wanilii
  • 4 żółtka
  • cukier
  • 1 cytryna
  • 15 dag rodzynek
  • cukier puder
  • konfitura z wiśni
Przygotowanie: kaszkę krakowską zatrzyj jajkiem i dobrze wysuszoną zalej wrzącym mlekiem z dodatkiem 6 dkg masła i rozciętą wzdłuż wanilią. Przez chwilę kaszkę gotuj na małym ogniu, nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekaj ją w przykrytym garnku, przez 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Kaszkę po wypieczeniu o...

Najnowsze zdjęcia w galerii restoria:

234#ryba po grecku kcal , #ryba po japońsku , #ryba w papilotach , #ryba z ikrą kołobrzeg , #ryba z kolcami , #ryba o zapachu ogórka , #ryba o spłaszczonym ciele , #ryba o zielonych ościach , #ryba z rodziny karpiowatych , #ryba z parowaru ,